GRUVOR
ANGLO AMERICAN AVFÄRDAR BHP-BUDET SOM OPPORTUNISTISKT (Direkt)

2024-04-26 09:40

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det Londonnoterade gruvbolaget Anglo American avfärdar budet från den australiensiska sektorkonkurrenten BHP, framgår av ett pressmeddelande.

Budet, som ligger på 31 miljarder pund, representerar enligt Anglo American ett för aktieägarna högst oattraktivt erbjudande som avsevärt undervärderar bolaget.

"BHP:s bud är opportunistiskt och misslyckat i fråga om att värdera Anglo Americans potential", skriver ordförande Stuart Chambers.

Vad som sannolikt ligger till grund för att ordföranden kallar BHP-budet opportunistiskt är det faktum att Anglo American genomfört en omfattande utredning av tillgångsportföljen som en konsekvens av den sättning i råvarumarknaden som skakat om gruvindustrin. Produktionskostnaderna måste ned, är synsättet.

BHP har med budet för avsikt att köpa loss Anglo American exklusive sydafrikanska platina- och järnmalmsverksamheter, som är separatnoterade.

Denna förvärvsstruktur är också att betrakta som "högst oattraktiv", då den skapar en rejäl osäkerhet och genomföranderisk som näst intill helt och hållet åläggs Anglo American, enligt ordföranden.

BHP:s aktie sjönk 5 procent på beskedet, vilket därigenom innebär att affären är värd mindre än de 31 miljarder punden givet att BHP-aktier skulle nyttjas som betalmedel i en potentiell transaktion.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


BHP Group ADR - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -