Schroder ISF Glb Clmt Chg Eq A Acc USD
Schroder ISF Global Climate Change Equity ökade 4,2 procent i mars - avyttrat SSE (Finwire)

2024-04-25 11:18

Fonden Schroder ISF Global Climate Change Equity steg 4,2 procent i mars, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som steg 3,1 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 4,5 procent och är därmed sämre än index som har ökat 8,2 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarna Simon Webber och Isabella Hervey-Bathurst.

Inledningsvis skriver förvaltarna att globala aktier steg under mars, där utvecklade marknader överträffade tillväxtmarknaderna.

Aktieurvalet var överlag positivt, men urval inom sällanköpsvaror och -tjänster, kommunikationstjänster och allmännytta utmärkte sig som särskilt positiva. Samtidigt tyngde urval inom finans, konsumentvaror och material.

Geografiskt sett bidrog tillväxtmarknaderna Nordamerika, Japan, Stillahavsområdet exklusive Japan och Storbritannien, medan exponering mot Kontinentaleuropa bidrog negativt.

Bland enskilda aktier stack Alphabet ut som en stark bidragsgivare efter att bolaget meddelat att man planerar införa generativ AI i alla sina produkter. Uppgången kan förklaras av en generell entusiasm för aktier kopplade till AI.

Därutöver bidrog Samsung SDI, Kroger och Nextera Energy till månadsavkastningen, vilket även exponering mot Hitachi, Nvent Electric och Swiss Re gjorde. Negativa bidrag kom istället innehavet i ARM Holdings med.

"ARM Holdings var ett svagare innehav i mars när investerare tog hem vinster efter en period av stark utveckling för aktien, driven av investerarnas optimism om att den globala efterfrågan på processorer som används inom AI-applikationer kommer att fortsätta att accelerera", skriver förvaltarna.

Negativa bidrag kom också från Mowi, ON Semiconductor, Schneider Electric, Union Pacific, Siemens och BMW.

Gällande portföljaktiviteten såldes innehavet i SSE med motiveringen att energipriserna i Europa sannolikt kommer normaliseras kommande år, vilket kommer pressa SSE:s resultat. En ny position inleddes samtidigt i MSCI, medan innehaven i Swiss Re och Chroma minskades.

De största innehaven i fonden vid månadsskiftet var Microsoft, Alphabet och Amazon.com med portföljvikter om 6,2, 5,6 respektive 4,4 procent.

De sektorer med störst exponering var industri, informationsteknik och sällanköpsvaror med allokeringar om 34,5, 21,5 respektive 16,6 procent.

Schroder ISF Global Climate Change Equity, % mars, 2024
Fond MM, förändring i procent 4,2
Index MM, förändring i procent 3,1
Fond i år, förändring i procent 4,5
Index i år, förändring i procent 8,2

Alex Kennegård
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

Schroder ISF Glb Clmt... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -