POLITIK
CENTERN VILL "SNABBLADDA" SVERIGE - DEMIROK (Direkt)

2024-04-25 10:01

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Centerpartiet föreslår i sin vårbudgetmotion att Sverige ska "snabbladdas", bland annat genom en "folkbonus" och en "grön check" till hushållen.

Det framkom vid en pressträff på torsdagen med partiledaren Muharrem Demirok, Martin Ådahl, ekonomisk-politisk talesperson, och Emma Wiesner, EU-parlamentariker.

Klimatet är huvudpunkten i partiets vårbudgetmotion, med förslag om bland annat en "folkbonus" på 50.000 kronor för att köpa, leasa eller låna till en miljöbil.

Partiet tror att detta skulle leda till att minst 100.000 bilar byts per år, vilket skulle ta bort 1 miljon CO2-utsläpp varje år.

De vill vidare att det ska bli billigare för de svenska hushållen att ställa om och föreslår en "grön check" på 4.000 kronor per år, som kan användas till exempelvis en miljöbil, biobränsle, luft/värmeväxlare, kollektivtrafikkort eller solpaneler på tak.

Hushåll i glesbygd skulle få en större andel och pengarna skulle bland annat komma från EU:s klimatfond för omställning.

Partiledaren Demirok var mycket kritisk mot regeringens klimatpolitik, och sade att "med medveten precision låter man utsläppen rusa".

Ännu ett budgetförslag är 2 miljarder kronor mer direkt till skolan, mer pengar till vården och mer pengar till Ukraina än regeringen föreslog i sin vårändringsbudget.

Kända C-förslag som sänkt skatt för att anställa och för småföretag samt att sjuklöneansvaret för småföretag tas bort finns också med i Centerns "skuggbudget".

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -