GRÄNGES
FOKUS PÅ ÖKA MARKNADSANDEL BAKOM TILLVÄXT 1 KV ENL VD (Direkt)

2024-04-25 07:52

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Gränges vändning till tillväxt med god lönsamhet under det första kvartalet stärker bolagets övertygelse om att det är på rätt väg.

Det skriver Gränges vd Jörgen Rosengren i rapporten för det första kvartalet.

"Vårt starka fokus på ökad marknadsandel bidrog till att återställa tillväxt och till en ökning av försäljningsvolymen med 2 procent. Det är glädjande att våra ökade ansträngningar inom försäljning nu börjar visa resultat", skriver han.

Under första kvartalet 2024 stabiliserades efterfrågan i takt med att lagernivåerna i de flesta sektorer gradvis återgick till normala nivåer hos bolagets kunder i flera led.

Stabil efterfrågan inom fordonsindustrin generellt – och stark i Asien – samt återhämtning i andra marknader kompenserade för lägre leveranser än normalt inför säsongen till kunder inom HVAC, enligt vd:n.

"Vi ökade också farten i vårt produktivitetsarbete för att möta prispress från kunderna och löneökningar, vilket tillsammans med ökad försäljningsvolym ledde till ett rörelseresultat på 356 miljoner kronor. Resultatet är endast något lägre än det starka första kvartalet 2023 efter justering för energikostnadskompensation", skriver Jörgen Rosengren.

Gränges förväntar sig vidare att en mer normal lagersituation hos kunder och slutkunder bidrar till en något starkare efterfrågan under andra kvartalet 2024 än under motsvarande period 2023. Sammantaget förväntar sig Gränges för närvarande att försäljningsvolymen i det andra kvartalet ökar med en medelhög till hög ensiffrig procentsats jämfört med föregående år.

Fia Forsman +46 8 5191 7923

Nyhetsbyrån Direkt


Gränges - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -