ESSITY
ANLEDNING SE BRETT NÄR NYA MÅL SKA SÄTTAS - VD (Direkt)

2024-04-25 12:39

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Hygienkoncernen Essitys rapport på torsdagen bjöd inte på några nya finansiella mål trots att bolaget redan i december uppgav att en översyn skulle göras. Översynen pågår alltjämt och enligt vd Magnus Groth finns det anledning att se brett och på vad andra företag gör när målen sätts.

Essity ska återkomma under det andra kvartalet, eller senast i samband med rapporten för det andra kvartalet, med resultatet av översynen. Bakgrunden är den stora avyttringen av aktierna i kinesiska Vinda.

I dagsläget är ett av målen en årlig försäljningstillväxt på över 5 procent, där ungefär 3 procentenheter ska vara organisk tillväxt och 2 procentenheter från förvärv.

"Tittar man tillbaka historiskt har vi legat på ungefär 3 procent organisk men på senare år har det varit enorma svängningar på grund av inflationen /…/ i en mer stabil värld, med lägre inflation, räknar vi med att ungefär 2 procent ska komma från volym och 1 procent från mix", säger Magnus Groth till Nyhetsbyrån Direkt.

Finns det någon anledning till att ni inte ska kunna återgå till den historiska organiska tillväxten på 3 procent, eller är det till och med att sätta ribban lågt?

"Det här ska vi återkomma till. När vi satte målet hade vi med Vinda i beräkningen och Kina hade ganska hög tillväxt. I dag, när man tittar på hur våra kategorier växer, så landar man sammanlagt på ungefär 2,5 procent. Och vi vill ju växa marknadsandelen också på lång sikt för att ge lite referenser, men vi återkommer som sagt", säger Magnus Groth.

Vad gäller de finansiella målen, som alltså är föremål för översyn, så har bolaget två huvudmål: dels ovanstående tillväxtmål, dels ett mål för den justerade avkastningen på sysselsatt kapital.

Är det dessa mål ni ska adressera eller kan det införas ytterligare något mål?

"Det finns naturligtvis anledning att se brett, vad andra företag gör, men det får vi återkomma om", säger Magnus Groth.

Utöver de finansiella målen finns i dag även två policys: utdelning och kapitalstruktur. Försäljningen av Vinda gav en likvid på 19 miljarder kronor och en reavinst på 9 miljarder.

"Vi återkommer både vad gäller finansiella mål och policys", säger han.

Essitys organiska tillväxt i det första kvartalet landade på -4,0 procent. Om man exkluderar omstruktureringar och lämnade kontrakt ökade volymerna med 0,6 procent.

Under torsdagens rapportpresentation uppgav Essity att de rapporterade volymerna (den organiska tillväxten) väntas bli positiv fram mot slutet av 2024.

Effekterna av nedstängningar av fabriker och lagerutförsäljningar kommer så småningom annualiseras.

"Vi räknar med ungefär lika stor negativ påverkan under det andra kvartalet som under det första men att det sedan gradvis avklingar under det andra halvåret", säger Magnus Groth.

"Vi har gjort ganska mycket omstrukturering de senaste åren. Vi närmar oss slutet på det så det ska bli enklare att följa oss, stabilare och mer förutsägbart helt enkelt", tillägger vd:n.

Essitys första kvartal bjöd på högre marginaler för alla affärsområden där gapet mellan försäljningspriser och kostnader har ökat.

"För att hålla det här marginalgapet i ljuset av stigande råvarukostnader, framför allt massakostnader, då måste vi jobba med priserna uppåt igen", säger Magnus Groth.

Inom affärsområdet Consumer Goods ökade investeringar i marknadsföring och försäljning i det första kvartalet för att enligt Essity "driva tillväxt".

Kommer ni fortsätta att trycka på med marknadsföring framöver?

"Det finns goda förutsättningar att vinna marknadsandelar och där är reklam och marknadsföring en viktig del. Vi kommer att satsa på volymtillväxt, absolut", säger Magnus Groth.

Mats Torgander +46 8 5191 7915

Nyhetsbyrån Direkt


Essity B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -