BHP
FÖRESLÅR FÖRVÄRV AV ANGLO AMERICAN – MEDIA (Direkt)

2024-04-25 06:46

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det London-listade gruvbolaget Anglo American har meddelat att de hade mottagit ett uppköpsförslag från BHP Group, en affär som skulle skapa världens största kopparbolag med cirka 10 procent av den globala produktionen.

Det rapporterar internationella medier på torsdagsmorgonen.

Förslaget kommer efter att Anglo American, som hade ett börsvärde på 37,7 miljarder dollar vid onsdagens stängning, i februari i år påbörjat en översyn av sina tillgångar efter ett kraftigt vinstras och en serie nedskrivningar på grund av minskad efterfrågan för de flesta av de metaller den bryter, skriver Reuters.

BHP är världens största börsnoterade gruvbolag och hade ett börsvärde på cirka 149 miljarder dollar efter onsdagens stängning.

Anglo American har bekräftat att de hade fått "ett oönskat, icke-bindande och mycket villkorat" förslag från BHP om en affär, och att bolagets styrelse granskar det, enligt Financial Times.

Det står, enligt Anglo Americans uppgifter, inte klart ifall något bud kommer att komma och bolaget kommenterade inte heller villkoren kring ett eventuellt bud.

Gruvbolaget uppgav dock att ett bud skulle vara villkorat av att det föregås av separat distribution av hela bolagets andelar i Anglo American Platinum och Kumba Iron Ore till dess aktieägare, vilket avsevärt skulle minska bolagets exponering mot Sydafrika.

Enligt brittiska uppköpsregler har BHP fram till den 22 maj på sig att lägga ett konkret bud.

Om affären skulle bli verklighet skulle BHP stärka sitt grepp över kopparproduktionen - en av de viktigaste metallerna i världens omställning mot grön energi.

Emanuel Furuholm +46 8 5191 7925

Nyhetsbyrån Direkt


BHP Group ADR - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -