ASTRA ZENECA
FAS 2-STUDIER I FETMA INOM FLERA KATEGORIER - VD (Direkt)

2024-04-25 13:34

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Astra Zeneca planerar i år att inleda fas 2b-studier med en oral formulering av läkemedelskandidaten AZD5004 inom läkemedelsklassen GLP-1, vilket kommer att ske i olika patientkategorier.

"Vi tittar på två olika aspekter för läkemedlet. För det första patienter som behöver tappa en begränsad vikt om 5 till 10 procent, som är en stor majoritet av patienterna. Vi tittar även på fetmasegmentet, där en högre dos av det här orala läkemedlet kommer att behövas", sade Astra Zenecas vd Pascal Soriot under torsdagens telefonkonferens i samband med rapporten för det första kvartalet 2024.

En läkemedelskandidat som AZD5004 kräver enligt Pascal Soriot ett brett utvecklingsprogram som sträcker sig över ett flertal olika indikationer.

"Vi behöver visa fördelarna på hjärt- kärlområdet, organskydd såsom njurar och hjärta och vi kommer även utvärdera andra potentiella indikationer", säger Pascal Soriot.

Kombinationsbehandlingar med AZD5004 kommer att utvärderas för att uppnå en högkvalitativ och varaktig viktnedgång.

Med dagens fetmaläkemedel sker viktminskningen genom ett tapp av både fett och muskler. Problemet med flera av dessa behandlingar är dock att viktnedgången inte är varaktig utan enbart bibehålls så länge behandlingen pågår.

Den 9 november 2023 meddelade Astra Zeneca att bolaget hade ingått ett licensavtal med kinesiska Eccogene för ECC5004, en så kallad peptid 1-receptor som tas en gång dagligen oralt för behandling av fetma och typ 2-diabetes. Hos Astra Zeneca har läkemedelskandidaten döpts om till AZD5004.

Magnus Bernet +46 8 5191 7953

Nyhetsbyrån Direkt


AstraZeneca - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -