Vårkänslorna för fastigheter är tillbaka trots tuffa fjolåret - Svefa (Finwire)

2024-04-24 10:18

Volymerna på den svenska marknaden för fastighetstransaktioner är fortsatt förhållandevis låga. Det visar den senaste sammanställningen från Svefa.

Den totala transaktionsvolymen uppgick till cirka 95 miljarder kronor under fjolåret, exkluderat för struktur- och överlåtelser. Jämfört med 2022 är det en minskning med cirka 50 procent.

Svefa uppger dock att utvecklingen under första kvartalet i år innebär en ljusning på marknaden, och att transaktionsvolymen uppgick till 26 miljarder, en ökning med 32 procent jämfört med samma period i fjol.

Det största investeringsintresset har varit i kommersiella fastigheter, som står för 36 procent, medan bostäder står för 19 procent, vilket är en relativt låg andel, enligt Svefa.

"Intresset för kommersiella fastigheter består, där det största segmentet är lokaler (kontor och handel). Segmentets framgångsfaktor är, trots ett inflations- och kostnadsrally, att hyresavtalen är knutna till KPI vilket realvärde-säkrar tillgången. Det framtida kontorsutnyttjandet är dock fortsatt en osäkerhetsfaktor", säger affärschef Analys Katrin Wallensjö.

Intresset för att investera i industri- och logistik är däremot fortsatt stabilt, och segmentet utgör 25 procent av den totala transaktionsvolymen.

"Logistik har funnits på investerarnas radar en tid nu och vi kan konstatera att delsegmentet fortsätter att vara attraktivt. Investerarna ser fram för allt värden i citynära logistik och industri i utvecklingslägen", säger Wallensjö.

Nils Lolk
Nyhetsbyrån Finwire



redaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -