TRUMP MEDIA
KRÄVER KONGRESSUTREDNING AV BLANKNINGSAKTIVITET (Direkt)

2024-04-24 14:10

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Trump Media & Technology kräver att amerikanska kongressen utreder påstådd marknadsmanipulation i bolagets aktie, framgår av dokument som lämnats in hos amerikanska finansinspektionen SEC.

Expresidenten Donald Trumps sociala mediebolag menar att det av allt att döma pågår illegal handelsaktivitet i aktien, där kursen manipuleras genom att så kallad "nakenblankning" genomförs utan att några aktielån genomförts, enligt brevet.

Draget är det senaste i raden av uppmärksammade utspel för att förklara aktiekursens nedgång med nakenblankning.

"Rapporter indikerar att DJT (bolagets aktieticker, reds anm) med bred marginal var den dyraste aktien att blanka på den amerikanska marknaden. Det betyder att mäklare har avsevärda finansiella incitament att låna ut icke-existerande aktier", skriver Trump Media & Technology i brevet som skickats till kongressen.

Bifogat finns också ett brev som i förra veckan skickades till börsoperatören Nasdaq, med samma typ av anklagelser. I brevet anklagas flera stora mäklare indirekt för att fiffla med blankningspositioner. En av mäklarna, Citadel, kallade därefter Trump Media & Technology för "loser" i ett begynnande ordkrig.

Aktien har handlats i en berg-och-dalbana sedan bolaget kom till börsen för några veckor sedan. Dess enda egentliga tillgång är den sociala medieplattformen Truth Social. Uppmärksamheten kring hög värdering av de små intäktsströmmarna och stora förlusterna bolaget presterat hittills tycks ha bitit. Oroväckande besked i början av förra veckan om aktieförsäljningar ledde till ras som dock återhämtades något mot slutet av veckan.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -