SEB FRN Fond ökade 0,79 procent i mars - deltog i flertalet emissioner (Finwire)

2024-04-24 13:22

Fonden SEB FRN Fond steg 0,79 procent i mars, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som steg 1,56 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 3,01 procent och är därmed bättre än index som har ökat 1,56 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarna Martin Edemalm och Örjan Pettersson.

Inledningsvis skriver förvaltarna att kreditmarknaden i likhet med börsen utvecklades väl i mars, med undantag för den europeiska high yield-marknaden som försvagades av stora rörelser i Intrum, Altice France och Ardagh.

"Intrum gjorde även ett stort avtryck i nordisk kreditmarknad där det är den största emittenten inom high yield-segmentet. Intrums problem härrör från en skuldnivå som inte är anpassad till dagens höga räntemiljö och månadens ras triggades av att bolaget utsett rådgivarna Houlihan Lokey och Milbank för att adressera bolagets skuldstruktur vilket även följdes av flera sänkningar av bolagets kreditbetyg", skriver förvaltarna.

Vidare var aktiviteten på primärmarknaden hög i både Norden och Europa i mars, vilket beskrivs som välkommet efter en lång tid av lågt utbud av nya obligationer.

För fondens del stack fastighetssektorn ut som särskilt positiv, men även innehav i försäkringsbolag utvecklades väl.

"Inom fastighetssektorn har efterställda obligationer, så kallade hybrider, generellt utvecklats väl och på bolagsnivå stack både Heimstaden och SBB ut under månaden. SBB genomförde ett återköpserbjudande av obligationer vilket varit positivt för prisutvecklingen."

Dessutom bidrog innehavet i Media and Games positivt efter en stark rapport, medan innehav inom, övrig finans, främst kopplat till Intrum, påverkade negativt.

Under månaden deltog fonden i obligationsemissioner från Scan Global Logistics, Wihlborgs, Noba, Ringkjöebing Landboboank, Cambio och Gjensidige Forsikring. Fonden köpte också gröna obligationer från NCC, CA Fastigheter, Cibus och Castellum.

De största emittenterna i fondens portfölj vid månadsskiftet var Nordea Hypotek, Stadshypotek och Swedbank Hypotek med exponeringar om 3,9, 3,7 respektive 2,8 procent.

Fondens effektivränta uppgick vid månadsskiftet till 6,5 procent. Den genomsnittliga kreditdurationen uppgick till 2,3 år.

SEB FRN Fond, % mars, 2024
Fond MM, förändring i procent 0,79
Index MM, förändring i procent 1,56
Fond i år, förändring i procent 3,01
Index i år, förändring i procent 1,56

Alex Kennegård
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -