RÄNTOR/VALUTOR
USA-RÄNTOR UPP, OVÄNTAT PRISTRYCK I AUSTRALIEN (Direkt)

2024-04-24 06:18

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA-räntorna handlas lite högre i långa änden, med tioåringen upp till 4,62 procent, medan dollarn tappat ytterligare lite upp till över 1:07-nivån mot euron. Asienbörserna följer överlag New York uppåt medan oljan visar små förändringar efter tisdagens sena uppgång.

"Jag skulle inte säga att det är ett rally med 'risk på' i detta skede, men det finns en viss lättnad i att ECB och Bank of England tycks vilja frikoppla sig från Fed", sade Matt Simpson på City Index till Bloomberg News.

Även senaten i USA godkände ett stödpaket för Ukraina, vilket nu ska undertecknas av presidenten.

En emission av tvååriga statsobligationer för 69 miljarder dollar fick ett godkänt mottagande. Teckningskvoten blev 2,66, över snittet på 2,59 de senaste sex emissionerna.

"Det var en rätt imponerande auktion. Med tanke på den prisrörelse vi har haft under större delen av de senaste två veckorna (med mycket avsäljning) så var det en succé. Inte minst då vi har 70 miljarder i femåringar som kommer" på onsdagen, sade Tony Farren på Mischler Financial Group till Bloomberg News.

På torsdagen emitteras även sjuåriga obligationer för 44 miljarder dollar.

På tisdagen sjönk räntorna efter att S&P Globals USA-PMI kommit in lägre än väntat för april, och industri-PMI sjunkit under 50-strecket.

"Det överraskande mjuka PMI-utfallet kan indikera att den amerikanska ekonomin kan tappa lite momentum under andra kvartalet", sade Tony Sycamore på IG till Reuters.

BNP för första kvartalet publiceras på torsdagen och där väntas en annualiserad ökning på 2,5 procent, ned från 3,4 procent fjärde kvartalet. Mer fokus ligger på PCE-inflationen på fredag, som input för Federal Reserve.

Det utfallet, med bäring på ränteskillnaderna mellan Japan och USA, kan också bli en trigger för dollar/yen, som legat relativt stabilt strax under 155-nivån. Det vill säga en nivå som ses som nära vad som kan utlösa en intervention.

Nikkei Asia rapporterar att Bank of Japan på fredagens möte kommer att diskutera yenförsvagningens inverkan, men att ytterligare räntehöjningar inte är troligt då de mer fokuserar på den underliggande inflationen.

BOJ vill se mer data om hur småföretagen höjer lönerna och överför kostnader till kunderna, och därmed få en bekräftelse på en löne-prisspiral. Många inom BOJ anser att den svaga yenen just nu inte adderar så mycket till inflationen, och att uppgången i långräntorna hjälper till att begränsa yenrörelsen.

Australiendollarn stärktes till 0:6520 mot USA-dollarn under onsdagen, efter ett högre inflationsutfall än väntat, vilket kan dämpa förväntningarna om en räntesänkning.

KPI steg 1,0 procent under första kvartalet jämfört med fjärde kvartalet, och steg 3,6 procent i årstakt. Väntat var 0,8 respektive 3,4 procent. Även den underliggande inflationen var högre än väntat.

Inflationen har visat sig mer ihållande än väntat, och till det kan läggas en relativt stor höjning av minimilönen och skattesänkningar i mitten av året. Dessutom väntas ökade utgifter i budgeten för att möta kostnadskrisen.

Bedömare tvekar därmed om centralbanken RBA kommer att känna sig tillräckligt säker på inflationsnedgången i år för att sänka.

"Utfallet stärker vår övertygelse om att RBA inte kommer att sänka räntan före fjärde kvartalet. Om något så ökar i stället flödet av överraskningar på uppsidan risken för att de kommer att känna sig tvungna att höja räntan", sade Abhijit Surya på Capital Economics till Wall Street Journal.

På onsdagens agenda står bland annat tyska IFO-index, som väntas ha stigit från 87,8 i mars till 88,9 i april.

            onsdag kl 6.15 (tisdag kl 16.15)
           ===================================
USD/SEK    10:8030  (10:8399)  EUR/USD    1:0707  (1:0699)
EUR/SEK    11:5685  (11:5993)  USD/JPY    154:83  (154:64)
Jp obl 2      0,30     (0,29)  Jp obl 10    0,89    (0,89)
Ty obl 2      2,99     (2,96)  Ty obl 10    2,51    (2,49)
US obl 2      4,94     (4,93)  US obl 10    4,62    (4,58)

Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -