RÄNTOR/VALUTOR
EURORÄNTORNA STEG, JPY TESTADE 155 MOT USD (Direkt)

2024-04-24 16:28

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna steg på onsdagen, med tyska räntor 8-11 punkter högre, medan euron låg strax under 1:07 mot dollarn. Yenen handlades tillfälligt över 155-nivån mot dollarn, en nivå som av somliga bedöms vara kritisk för att få japanska myndigheter att intervenera på valutamarknaden.

Kronan försvagades drygt 3 öre mot euron till 11:63 och med 4 öre till 10:88 mot dollarn.

En positiv nyhet var att IFO-index, över klimatet inom näringslivet i Tyskland, steg mer än väntat i april, till 89,4 från reviderade 87,9 föregående månad. Väntat var 88,9.

Index över det aktuella läget steg till 88,9 från 88,1, väntat var 88,7, medan index över förväntningarna om framtiden steg till 89,9 från 87,7, väntat 88,9.

IFO-chefen Clemens Fuest konstaterade att det var tredje uppgången i rad och sade att företagen var mer nöjda med den nuvarande utvecklingen.

"Ekonomin håller på att stabiliseras, särskilt tack vare tjänsteleverantörer", sade han.

ING Economics skrev i en kommentar att IFO-utfallet stärker bilden att den tyska ekonomin har lämnat botten och bör kunna njuta av lite mer cyklisk förbättring.

"IFO-indexet är nu tillbaka på nivåer som senast sågs i början på sommaren förra årets, vilket illustrerar att optimismen återvänt ", skrev de, men tillade att det fortfarande finns en rad cykliska faktorer som håller tillbaka ekonomin, varav högre oljepris är en.

ECB-rådsledamoten Joachim Nagel sade att inflationen i euroområdet fortfarande kan visa sig vara ihärdig så en räntesänkning från ECB i juni kommer inte nödvändigtvis att följas av ytterligare policylättnader.

Här hemma meddelade SCB att den säsongsrensade arbetslösheten var klart högre än väntat i mars, 8,6 procent i stället för väntade 8,2 procent i Infronts enkät bland analytiker. I februari var arbetslösheten 8,1 procent.

Nordeas Gustav Helgesson skrev i en kommentar att uppgången i arbetslöshet främst berodde på en stark ökning av arbetskraften och att rapporten sammantaget bekräftade att situationen på arbetsmarknaden försämras. Indikatorer tyder på fortsatt försvagning under andra kvartalet.

Han påpekade att månadssiffrorna är volatila, men tror att marsutfallet ändå är en orosfaktor för Riksbanken och innebär ytterligare ett skäl för dem att inte försena räntesänkningar ytterligare.

Nordea släppte på onsdagen en ny konjunkturprognos där de skrev att efter flera turbulenta år faller många bitar på plats i den svenska ekonomin. Hushållens konsumtionsmönster normaliseras, exportföretagens produktion kommer i balans med efterfrågan och inflationen stabiliseras på låga nivåer.

Arbetslösheten stiger men flera räntesänkningar från Riksbanken skapar förutsättningar för en gradvis återhämtning. Lågkonjunkturen förblir därmed relativt mild, skriver Nordea i rapporten. Riksbanken väntas sänka styrräntan till 2,50 procent till slutet av 2024 och ligga kvar där ett år senare.

Sveriges BNP väntas, enligt Nordea, öka med 0,4 procent i år och öka med 1,9 procent nästa år.

SEB:s återkommande enkät bland stora investerare, genomförd 17-23 april, visade att en majoritet på 64 procent av de stora aktörerna på svenska räntemarknaden tror att Riksbanken sänker räntan vid det penningpolitiska mötet den 7 maj, medan 36 procent ser oförändrad ränta.

Marknadens prissättning visar på en sannolikhet på 72 procent att Riksbanken sänker i maj.

Vice riksbankschef Martin Flodén sade i en intervju med Dagens Industri att inflationsutfallet för mars var väldigt bra, men att det finns andra risker som slagit in, som geopolitiska risker, starkare efterfrågan än väntat och kronutvecklingen.

Flodén är avgående ledamot och deltar vid sitt sista penningpolitiska möte den 7 maj.

USA-räntorna var också upp, med tioårsräntan 9 punkter högre på 4,67 procent.

Preliminär statistik över orderingången på varaktiga varor steg 2,6 procent i mars och borträknat transport med 0,2 procent, vilket var i linje med förväntningarna.

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -