HUSQVARNA
ÅTERFÖRSÄLJARNA TROR PÅ TRÄDGÅRDSSÄSONGEN 2024 - VD (Direkt)

2024-04-24 09:18

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Husqvarnas återförsäljare har en tro på trädgårdssäsongen 2024 men hur slutkunderna kommer att agera är för tidigt att säga.

Det uppger Husqvarnas vd Pavel Hajman i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

Husqvarna har tidigare talat om ett fortsatt utmanande marknadsläge med lägre efterfrågan från konsumenthåll.

Hur skulle du säga att den situationen ser ut nu?

"Inflationen har börjat komma ner i många länder men det höga ränteläget ligger kvar. Det finns en risk för att konsumenterna kommer att vara fortsatt återhållsamma. Säsongen har kommit i gång men det är svårt för oss att säga om vi ser en återhållsamhet eller inte. Vi ser att våra återförsäljare har en tro på säsongen men hur slutkunderna kommer att agera i slutänden, givet det makroekonomiska läget, återstår att se", säger Pavel Hajman.

Med Stockholm som utgångspunkt är det fortfarande ovanligt kallt för årstiden. Hur har säsongen inletts?

"Visst är det kallt, inte bara i Stockholm utan i hela Norden, men stora delar av Europa har haft vår sedan en bit in i mars", kommenterar vd:n.

Enligt Pavel Hajman har Husqvarnas kanalpartners (återförsäljare) inom bevattningsdivisionen Gardena normaliserat sina lager under en längre period och i dag är de lite mer försiktiga med att bygga större lager.

"De förväntar sig att vi ska kunna leverera löpande (just in time) och överlag så har vi en god lagersituation vilket gör att vi kommer kunna möta efterfrågan", säger han.

Och lagerläget för Husqvarna-divisionen?

"Vi bedömer att man är ganska så normallagrade, kanske är man i vissa falla lite överlagrad på någon enskild produkt. Men överlag så är man väl förberedd för säsongen hos våra kanalpartners", säger Pavel Hajman.

Husqvarna har sedan länge talat om att koncernen ska lämna stora delar av segmentet bensindrivna hjulburna produkter. Totalt ska produkter motsvarande en försäljning på cirka 2 miljarder kronor lämnas och det som återstår efter 2023 är ungefär 1,5 miljarder,

Hur kommer det fördelas på årets kvartal?

"Vi har lämnat ungefär hälften (av de 1,5 miljarderna) i det första kvartalet och merparten av den resterande delen kommer att lämnas under det andra kvartalet", säger Pavel Hajman.

Husqvarna har varit föremål för två chefstapp på senare tid. Chefen Gardena, Per Åström, ska sluta och chefen för Husqvarna Forest & Garden i Nordamerika, Matt Nuijens, har slutat.

Två viktiga chefstapp på kort tid. Hur påverkas ni av det?

"Per har valt att lämna oss och gå vidare för att få annan erfarenhet. Men vi har en väldigt stark ledningsgrupp i Gardena med etablerade chefer, en stabil rörelse och verksamhet så det finns ingen kortsiktig negativ påverkan även om det alltid är tråkigt att tappa en bra person", säger Pavel Hajmen och fortsätter:

"I USA har vi gjort ganska stora förändringar under de senaste åren, ett större transformationsprogram, organisationsförändringar och vi håller på att stänga ner en fabrik. Det chefsbytet är en naturlig del i förändringen för att stärka oss för framtiden".

Var det på ert eller hans eget initiativ som Matt Nuijens slutade?

"Det var på vårt initiativ".

Mats Torgander +46 8 5191 7915

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -