DNB Grönt Skifte Norden S
DNB Grønt Skifte Norden ökade 5,53 procent i mars - Vertiv och Autostore ledde utvecklingen (Finwire)

2024-04-24 11:01

Fonden DNB Grønt Skifte Norden S steg 5,53 procent i mars, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som steg 5,63 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 9,94 procent och är därmed bättre än index som har ökat 8,42 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarna Øyvind Fjell och Andreas Bertheussen.

Inledningsvis skriver förvaltarna att den nordiska marknaden klättrade 4,5 procent i mars efter att samtliga länder visat styrka och bred utveckling. Norge och Sverige ledde uppgången och gick något starkare än Danmark och Finland.

"Uppgången understöddes av starka makroekonomiska indikatorer, som särskilt gynnade cykliska aktier över deras defensiva motsvarigheter, trots en ränteuppgång under samma period", skriver förvaltaren.

Sektorallokeringsstrategin gav blandade resultat i mars, där övervikten i läkemedel tillsammans med undervikter i försäkring och konsumenttjänster bidrog särskilt positivt. Samtidigt tyngde undervikten i fastigheter och övervikten i allmännytta.

"Trots att gröna aktier underpresterade marginellt i förhållande till den bredare marknaden under hela mars, skedde en märkbar uppgång i deras månaden, vilket signalerar potential för framtida vinster", skriver förvaltarna.

Bland enskilda aktier bidrog Vertiv och Autostore positivt, vilket även NKT, Cadeler och Bonheur gjorde. Utvecklingen motverkades dock av negativa bidrag från Humble Group, Vestas Wind Systems och Wärtsilä.

"Den cykliska optimismen är fortfarande relativt hög och trots den nuvarande avsaknaden av en betydande ekonomisk avmattning tyder de strama kreditförhållandena som har kännetecknat 2023 på att vi inte kan avfärda möjligheten av en försvagning av den globala ekonomin", avslutar förvaltarna.

De största innehaven vid månadsskiftet var Novo Nordisk, Vestas Wind Systems och Volvo med portföljvikter om 9,69, 7,34 respektive 5,98 procent.

De största övervikterna i fonden var mot Vestas Wind Systems, Ørsted och Pandora. De största undervikterna var i Nordea, Assa Abloy och Equinor.

Danmark, Sverige och Norge utgjorde de största marknaderna med exponeringar på 44,41, 31,43 respektive 9,58 procent.

Industrisektorn hade den största exponeringen i fonden med 44,06 procent, följt av hälsovård och finans på 14,99 respektive 12,34 procent.

DNB Grønt Skifte Norden S, % mars, 2024
Fond MM, förändring i procent 5,53
Index MM, förändring i procent 5,63
Fond i år, förändring i procent 9,94
Index i år, förändring i procent 8,42

Alex Kennegård
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

DNB Grönt Skifte Norden S - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -