BOMARKNAD
FLER SÄLJSTARTER I STHLM I ÅR – SVENSK NYPRODUKTION (Direkt)

2024-04-24 12:31

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Marknaden för nyproduktion har fått lite ökad fart i början av året.

Det visar en sammanställning av säljstartade bostäder från Svensk Nyproduktion som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

Under det första kvartalet i år har det säljstartats totalt 755 bostäder i Stockholms län, vilket kan jämföras med 467 bostäder under fjärde kvartalet. Hittills i april har det säljstartats 230 bostäder, efter 270 i mars.

Första kvartalet i år innebär en uppgång med 130 procent från första kvartalet 2023, men det ligger fortsatt en bra bit under snittet för de senaste sex åren.

I snitt säljstartades det cirka 6.250 bostäder per år under perioden 2018-2021. Under 2022 sjönk det till cirka 4.800 och under 2023 till 2.400.

Noteras kan att Riksbanken började att höja räntan kraftigt från april 2022.

Daniel Frimark, analysansvarig på Svensk Nyproduktion, konstaterar att det börjar röra på sig igen, även om det fortsatt generellt är rätt avvaktande.

Mycket hänger ihop med aktiviteten och försäljningen förra året. Det var rätt låga försäljningssiffror under 2023 och slutet på 2022 vilket gör att det kan vara mycket bostäder som ligger kvar därute vilket binder upp kapital.

"Det är ganska många bostäder som närmar sig tillträde eller har börjat tillträda och som är osålda och det kan binda upp kapital och göra att man avvaktar med att säljstarta innan man sålt av det som ligger ute", säger han.

Bidragande kan också vara att läget är rätt osäkert fortfarande. Det talas om att räntan ska sänkas men det kan finnas en avvaktan om önskan att se att räntan verkligen börjar sänkas och att köparna kommer tillbaka.

Samtidigt har försäljningssiffrorna (en månad efter säljstart) varit lite mer positiva, för februari och mars har projekten snittat på cirka 25 procent. Det ligger ganska bra i nivå med hur det såg ut 2019, som var mer av ett normalår på bostadsmarknaden innan den "dopade" utvecklingen 2020-2021 då försäljningen efter en månad kunde vara uppe i 30-40 procent.

Det kanske nu börjar röra sig tillbaka mot normalare siffror.

"Jag tror det är många som förbereder för säljstarter så de kan skjuta ut projektet när marknaden börjar kännas bättre. Det kan på kort tid bli ganska mycket som kommer ut, det finns risk att det blir lite ketchupeffekt på marknaden framåt sommaren eller hösten", säger han.

Han noterar att priserna på nyproduktion knappt gått ned något under 2023, utan de har varit stabila, även om det funnits en liten tendens i slutet av förra året och fram till nu att börja dra ned lite på priserna. Men det handlar mer om projekt som gått ut med högre priser och sänkt dessa eller att de haft en säljkampanj med rabatt för de som tecknat först.

Än så länge känns det som att bolagen försöker hålla nivån uppe och rida ut stormen, i stället för att som tidigare gå ut och "paniksänka", likt utvecklingen 2016-2017 innan marknaden tvärdog 2018, det blev nästan för billigt när marknaden väl kom i gång.

Samtidigt är upplevelsen att det inte finns samma marginaler i bostadsprojekten nu på grund av högre byggpriser, det finns inte samma utrymme för större prissänkningar.

Det kan vara så att de försöker hålla prisbilden uppe för att fortsatt ha någon marginal i projekten.

"Sett till siffrorna så har projekt som prissänkts 10–15 procent visat på ökad försäljning under det senaste året. Sett till inledningen av 2024 när försäljningen börjar se bättre ut rör det sig kanske snarare om en sänkning på 5 procent för att uppnå bättre resultat. Förhoppningen där ute är nog att slippa prissänkningar helt i takt med att räntan börjar röra sig nedåt", säger han.

En kvarstående trend är mer av etappindelningar. En positiv sak i inledningen på året är det kommer ut en del nya projekt i nya områden, att släppa på sådant som legat och väntat ganska länge.

"Men det känns som man släpper ganska små etapper även i de nya områdena där det kanske inte finns så mycket konkurrens, och det kan vara för att känna av prisnivån", säger Daniel Frimark, och tillägger att detta märks även i pågående projekt.

Generellt ser han att det är innerstadsprojekt som har gått bra det senaste året. Ett skäl kan vara att det här är en annan målgrupp, de kan ha mer kapital och de kan vara lite äldre som kanske har mer erfarenhet av att räntan kan gå såväl upp som ned, resonerar han.

Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -