VIAPLAY
CHURNEN NU TILLBAKA PÅ NORMALA NIVÅER - VD (Direkt)

2024-04-23 09:28

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De prisjusteringar Viaplay gjort på senare tid ledde till en ökad kundflykt i det första kvartalet. Men redan nu har churnen normaliserats.

Det säger Viaplays vd Jørgen Madsen Lindemann till Nyhetsbyrån Direkt.

Under de senaste månaderna har Viaplay justerat sina produktpriser för att säkerställa fortsatta investeringar i sitt innehållserbjudande. Dessa förändringar har tillfälligt ökat churnen (kundflyktsandelen, reds anm), skriver bolaget i sin delårsrapport.

Vd:n vill inte uppge hur stor ökning det rör sig om men säger samtidigt att churnen nu, efter det första kvartalet, är tillbaka på normala nivåer.

Efter sin rekapitalisering har nu Viaplay fullt fokus på de operationella förbättringar som behöver genomföras.

"Det handlar mycket om fakta och data som vi måste bli mycket bättre på att använda. Vi måste förstå innehållet som sådant och hur vi prissätter innehållet, vilka produkter vi lanserar med partners. Det handlar också om företagskulturen där vi måste fortsätta att vara på tårna och vara konkurrenskraftiga", säger Jørgen Madsen Lindemann.

I rapporten för det fjärde kvartalet uppgav Viaplay att man siktade på att kärnverksamhet i Norden, Nederländerna och Viaplay Select ska generera ett positivt fritt kassaflöde år 2025, innan bolaget successivt ökar lönsamheten till tvåsiffriga marginaler.

Denna lydelse finns inte med i tisdagens rapport men enligt bolaget kvarstår den tidigare uttalade ambitionen.

På rättighetssidan har det hänt en hel del på senare tid. Viaplay har bland annat sålt rättigheterna för vissa Premier League-matcher till Amazon Prime.

Viaplay har i dag Champions League-rättigheter för de nordiska marknaderna till och med säsongen 2024. Just nu pågår förhandlingar om rättigheterna för kommande år.

Att sälja vissa delar (sublicensiera) rättigheter, kan det vara något ni tittar på i andra sammanhang, till exempel när ni nu förhandlar om Champions League?

"Det är något vi alltid gjort, det är en del av affärsverksamheten, kommenterar vd:n.

Mats Torgander +46 8 5191 7915

Nyhetsbyrån Direkt


Viaplay Group B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -