USA
FÖRETAGEN TVEKSAMMA INVESTERA I KINA – AMCHAM (Direkt)

2024-04-23 11:11

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA-företagen är tveksamma till att investera i Kina på grund av den politiska osäkerheten i landet.

Det skriver den amerikanska handelskammaren i Kina (Amcham) i sin årsrapport, enligt Bloomberg News.

"Inkonsekvensen i policyn över tid och skillnaderna mellan den policy som officiellt föregivits och dess implementering har lett till en försiktig hållning bland investerare", skriver de.

Kina har genomfört många åtgärder det senaste året, inklusive en handlingsplan på 24 punkter, för att öka de utländska investeringarna, men företagsledare har klagat på att Kina inte levt upp till dessa löften.

"Hittills har vi bara sett begränsat genomförande av de 24 punkterna. Vi befinner oss nu i ett läge där policylöften inte rör marknaderna och de leder inte till investeringar. Agerande kommer leda till investeringar", sade Sean Stein, ordförande i Amcham och tidigare konsul i Shanghai, vid en pressträff.

Data i förra veckan visar att de utländska direktinvesteringarna i Kina fortsatte att falla i årstakt i mars, för tredje månaden i rad.

Geopolitiska spänningar och dämpade tillväxtutsikter har bidragit, men företagen uppger också att det blivit svårare att inhämta information som är nödvändig för att agera i landet.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -