SEB Global Aktiefond A
SEB Global Aktiefond ökade 6,9 procent i mars - bred uppgång på världens aktiemarknader (Finwire)

2024-04-23 14:14

Fonden SEB Global Aktiefond A steg 6,9 procent i mars, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som steg 6,6 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 17,9 procent och är därmed bättre än index som har ökat 15,5 procent. Det framgår av en månadsrapport skriven av fondens förvaltare Otto Francke och Anna Sigurd.

Inledningsvis skriver förvaltarna att världens breda aktiemarknader utvecklades positivt under mars och obligationsräntor var relativt oförändrade.

Inflationstalen i USA var fortsatt höga och privatkonsumtion samt arbetsmarknaden visade fortsatt styrka.

Japanska centralbanken höjde sin styrränta efter fortsatt stigande inflation och en avtalsrörelse som gett stora löneökningar i landet. Den japanska yenen försvagades kraftigt mot den amerikanska dollarn.

Kina presenterade nya och enligt förvaltarna ambitiösa tillväxtmål för året utan några uthålliga tecken på återhämtning.

Den amerikanska centralbanken signalerade mindre duvaktighet under månaden och de förväntade räntesänkningarna sköts fram i tiden. ECB höll sin ränta oförändrad men sänkte sin inflationsprognos vilket man menar bäddar för framtida räntesänkningar. Trots att räntesänkningarna flyttades fram för flera centralbanker var sentimentet på aktiemarknaden starkt.

Gällande fondens utveckling bidrog faktorallokeringen något negativt till den relativa utvecklingen på aggregerad nivå, vilket främst var drivet av exponeringen mot kvalitetsbolag.

"Exponeringar mot bolag med starkt marknadssentiment och bolag med attraktiv värdering bidrog däremot positivt till den relativa utvecklingen. Sektorallokeringen påverkade fondens relativa utveckling något negativt på aggregerad nivå drivet av en undervikt inom energi då energisektorn var den starkaste sektorn under perioden", skriver förvaltarna.

Enskilda bolag som bidrog positivt var övervikter i bolag som Nvidia, William Sonoma, 3I Group och Dell Technologies. Övervikter i Nippon Yusen, Jeronimo Martins och Adobe bidrog negativt.

De största innehaven i fondens portfölj vid månadsskiftet var Nvidia, Microsoft och Apple med exponeringar om 5,4, 4,3 respektive 4,0 procent.


SEB Global Aktiefond A, % mars, 2024
Fond MM, förändring i procent 6,9
Index MM, förändring i procent 6,6
Fond i år, förändring i procent 17,9
Index i år, förändring i procent 15,5

Isac Boukachabia
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

SEB Global Aktiefond A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -