SANDVIK
FÖRSÄLJNING SMR I FOKUS FÖR RAPPORTKOMMENTARER (Direkt)

2024-04-23 08:49

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den organiska orderingången inom Sandviks affärsområde Mining and Rock Solutions (SMR) kom i det första kvartalet in som förväntat, men små och medelstora order höll sig bättre uppe. Detta indikerar fler större order under kommande kvartal, med stöd av högre guld- och kopparpriser.

Det skriver Pareto Securities efter Sandviks rapport i en uppdatering som utmynnar i en höjd rekommendation till köp, vilket Nyhetsbyrån Direkt rapporterat tidigare under tisdagen.

Efterfrågan tycks enligt Pareto också ha bottnat för affärsområdet Manufacturing and Machining Solutions (SMM), vilket enligt analyshuset indikerar en återhämtning under andra halvåret. Pareto noterar dock lägre leveranser och marginaler för SMR samt för Rock Processing (SRP), men tror att detta bör återhämta sig under kommande kvartal.

SEB skriver i en kommentar till Sandvikrapporten att man sänkt sina estimat för 2024 efter verkstadsbolagets miss vad gäller försäljning och marginaler i första kvartalet. Banken väljer dock att ge Sandvik en chans till och räknar med en återhämtning av större delen av missen under 2024-2025. Rekommendationen behåll upprepas.

Citi upprepar sin köprekommendation för Sandvik efter rapporten, men sänker resultatestimaten för 2024-2026. Banken överraskades av den svagare försäljningen för SMR och noterar att vissa investerare under måndagen ifrågasatte varför denna utveckling inte flaggats tidigare av bolaget.

"Flera konversationer i går antydde att investerare inte är helt övertygade om att Sandvik kommer att leverera en snabb tillbakastuds för SMR:s försäljning/marginaler", skriver Citi.

På den positiva sidan noterar banken att en återgång till tillväxt för SMM i kombination med inkrementella besparingar innebär att bolaget nästan når upp till den nedre delen av årets "marginalkorridor".

Börsredaktionen +46 8 51917911 https://twitter.com/Borsredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Sandvik - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -