RÄNTOR/VALUTOR
SKIFTANDE PMI-TRENDER EUROPA/USA I APRIL (Direkt)

2024-04-23 16:26

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Euron stärktes mot dollarn på tisdagen efter bättre signaler om ekonomin i euroområdet än i USA i början av andra kvartalet. Europaräntorna sjönk dock tillbaka något, i linje med lägre USA-räntor.

Preliminära PMI-data för april från euroområdet visar att läget fortsätter att förbättras för tjänstesektorn medan det går fortsatt trögt för tillverkningsindustrin.

För hela euroområdet steg sammanvägda PMI till 51,4, från 50,3 i mars (väntat 50,8), vilket var den högsta nivån sedan maj 2023. Tjänste-PMI steg från 51,5 till 52,9 (väntat 51,8) medan industri-PMI sjönk från 46,1 till 45,6 (väntat 46,5).

Cyrus de la Rubia, chefekonom vid Hamburg Commercial Bank, konstaterade att sammanvägda euro-PMI "tog ett signifikant steg in i tillväxtterritorium". Han ser också flera faktorer som talar för att återhämtningen för tjänstesektorn, som dominerar ekonomin, kan bli uthållig.

"PMI-siffrorna kommer att testa ECB:s villighet att sänka räntan i juni. Accelererande ökningar i inputpriserna, troligen inte bara drivna av högre oljepriser utan också, mer oroande, av högre löner, ger anledning till granskning", skrev han i en kommentar.

ING Economics noterade att PMI-statistiken indikerar att euroområdets ekonomi "till slut lämnar stagnationen och återvänder till tillväxt i starten för andra kvartalet".

"Inflationstrycket kvarstår i tjänstesektorn, men räkna inte med att det kommer att avskräcka ECB från att sänka räntan", skrev seniorekonomen Bert Colijn i ett kundbrev.

I Storbritannien steg sammanvägda PMI till tangerat 11-månadershögsta 54,0 preliminärt i april, från 52,8 i mars. Även här drevs förbättringen av tjänstesektorn, vars PMI steg från 53,1 till 54,9, medan industri-PMI oväntat sjönk till 48,7, från 50,3 i mars.

Tidigare på tisdagen indikerade preliminära PMI-data från Japan att aktiviteten i näringslivet förbättrades för tredje månaden i rad i april. Industri-PMI steg till tiomånadershögsta 49,9, från 48,2 i mars (väntat 48,0) medan tjänste-PMI steg från 54,1 till 54,6.

USD/JPY handlades till 34-årshögsta nivåer på drygt 154:85 på tisdagen, men backade något efter USA-statistik på eftermiddagen.

I Sverige välkomnade riksbankschef Erik Thedéen på tisdagen att inflationen i Sverige har gått i "rätt riktning" och var "betydligt lägre än vår prognos" i mars.

"Inför vårt nästa räntebeslut om två veckor behöver vi analysera vad den tydligt lägre inflationen betyder för inflationsutvecklingen på sikt och väga in de risker som finns för att inflationen ska stiga igen", sade han.

Thedéen noterade att en starkare tillväxt i USA kan leda till högre inflationstryck på där och globalt, men upprepade samtidigt att han inte anser att Riksbanken ska koppla den svenska penningpolitiken till andra centralbankers agerande.

Svenska statsobligationsräntor sjönk 1-2 punkter på tisdagen, tioårsräntan ner 2 punkter, till 2,48 procent, samtidigt som motsvarande tyska ränta sjönk lika mycket, till 2,49 procent.

Euron försvagades knappt 2 öre mot kronan, till 11:60, medan dollarn backade 8 öre, till 10:84.

USA-räntorna sjönk tillbaka något på tisdagseftermiddagen i spåren på svaghetssignaler i inkommande data. Vid stängning noterades tvåårsräntan till 4,93 procent medan tioårsräntan noterade 4,58 procent, 5 respektive 6 punkter lägre än vid samma tid på måndagen.

USA-data på tisdagen inkluderade preliminära PMI för april, som i motsats till i Europa överraskade på nedsidan. industri-PMI sjönk till 49,9, från 51,9 mars (väntat 52,0) medan tjänste-PMI sjönk från 51,9 till 50,9 (väntat 52,0).

Chris Williamson, chefekonom vid S&P Global Market Intelligence, noterade att uppgången i USA-ekonomin tappade momentum i april.

"Den mer utmanande affärsmiljön fick företag att minska antalet anställda i en takt som inte setts sedan den globala finanskrisen, borträknat inledningen för pandeminedstängningarna", sade han.

Per-Anders Degerman +46 8 5191 7936

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -