GETINGE
HÖJDA REKOMMENDATIONER OCH RIKTKURSER EFTER RAPPORT (Direkt)

2024-04-23 10:56

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Medicinteknikbolaget Getinge har efter sin rapport för det första kvartalet fått se både uppgraderade rekommendationer såväl som flera riktkurshöjningar.

Det framgår av flera analyser som Nyhetsbyrån Direkt har tagit del av.

Handelsbanken har höjt sin kortsiktiga rekommendation för Getinge till köp från behåll.

Det har även DNB gjort. DNB har även skruvat upp riktkursen, till 255 kronor från tidigare 210 kronor.

Verksamheten i Getinge verkar enligt DNB ha stabiliserats och vissa av kvalitetsproblemen borde lösas under kommande kvartal. Getinge-aktien bedöms därmed som en mer attraktiv investeringsmöjlighet än tidigare.

DNB har behållit sina estimat för omsättningen, men intagit en mer optimistisk syn på marginalutvecklingen. Trots aktiens uppgång under den senaste tiden bedömer DNB att värderingen är attraktiv. Aktien uppges fortfarande handlas med en rabatt gentemot bolagen i den generella medicintekniksektorn.

Nordea har höjt sin riktkurs för Getinge till 257 kronor från tidigare 250 kronor med en bibehållen köprekommendation. Efter rapporten har Nordea sänkt estimatet för den organiska tillväxten till +3,5 procent för 2024 mot bakgrund av en långsammare upptrappning av leveranserna inom affärsområdet Life Science.

I spåren av ett förbättrat resultat för affärsområdet Acute Care Therapies, valutakursrörelser och en minskning av finansnettot har Nordea höjt estimaten för ebita-resultatet med mellan 4 och 5 procent samt resultatet per aktie med mellan 7 och 10 procent.

Pareto, med rekommendationen behåll, har höjt sin riktkurs med tio kronor till 215 kronor. Analyshuset lyfter fram ett bättre utfall för orderingången än förväntat samt det justerade ebita-resultatet som låg 8 procent över Paretos estimat.

Den 15 maj väntas Getinge hålla en informell uppdatering då ledningen i medicinteknikbolaget avser gå in på marknadstillväxten och hur Getinge kan förbättra lönsamheten. Pareto ser två frågor inför presentationen, dels vad det nya justerade marginalmålet kommer att bli, dels vilken tidshorisont det blir. Paretos egen bedömning på sina frågor är ett marginalmål på runt 18 procent vid 2027. Ännu mer intressant bedömer Pareto dock blir en diskussion om hur målet ska nås.

SEB höjer sin riktkurs för Getinge till 270 kronor med en bibehållen köprekommendation. Kurstriggers för aktien bedömer SEB vara affärsuppdateringen i maj och rapporten för det andra kvartalet 2024.

Getinge tappade 0:60 kronor per aktie eller 0,3 procent. Aktien handlades på tisdagen utan rätt till utdelning om 4:40 kronor per aktie.

Magnus Bernet +46 8 5191 7953

Nyhetsbyrån Direkt


Getinge B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -