EMU
KOMBINERAT PMI (PREL) STEG TILL 51,4 I APRIL (NY) (Direkt)

2024-04-23 10:10

(Tillägg: från stycke fem)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Ett snabbestimat över euroområdets kombinerade inköpschefsindex steg till 51,4 i april, jämfört med 50,3 föregående månad. Det är den högsta nivån sedan i maj 2023.

Förväntningarna pekade mot ett index på 50,8, enligt Trading Economics konsensusprognos.

Inköpschefsindex för tillverkningsindustrin sjönk till 45,6 jämfört med 46,1 föregående månad, väntat var 46,5.

Inköpschefsindex för tjänstesektorn steg till 52,9 jämfört med 51,5 föregående månad, väntat var 51,8.

Cyrus de la Rubia, chefsekonom på Hamburg Commercial Bank, noterar i en kommentar att euroområdet fick en bra start på andra kvartalet, drivet av tjänstesektorn, och att PMI pekar mot en BNP-ökning på 0,3 procent andra kvartalet, vilket skulle vara samma som första kvartalet.

Flera faktorer pekar mot att uppgången i tjänstesektorn kan vara uthållig. För det första har det varit ett positivt momentum i nya affärer de senaste två månaderna, vilket ger mer nyanställningar. För det andra är högre priser mot kund inte bara ett tecken på ett ökat kostnadstryck utan återspeglar även förtroendet i prissättningen. Dessutom tycks återhämtningen nu ske simultant i de två största ekonomierna – Frankrike och Tyskland.

"Detta visar på närvaron av gemensamma faktorer som lägre inflation och högre löner vilket stöttar köpkraften och bidrar till uppgången i tjänstesektorn", skriver han.

Utfallet kommer att testa ECB:s villighet att sänka räntan i juni. Accelererade inputpriser, delvis på grund av högre oljepriser, och högre löneökningar kan vara skäl att vara vaksam. Tjänsteföretagen har också höjt sina priser i snabbare takt än i mars, vilket ökar förväntningarna om att tjänsteinflationen kan dröja kvar.

"Trots dessa faktorer tror vi att ECB sänker räntan i juni, men vi är tveksamma om de kommer att hålla den 'pragmatiska takt' som ECB-rådsledamoten Francois Villeroy de Galhau indikerat. Vi tror de kommer vara mer försiktiga", skriver han.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -