COREM
VÄLDIGT ÅTERHÅLLSAMMA MED FÖRVÄRV OCH PROJEKT - VD (Direkt)

2024-04-23 10:35

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Fastighetsbolaget Corem tackar i dag nej till en del obligationsförfrågningar, en skarp kontrast mot större delen av fjolåret då obligationsmarknaden var helt stängd för bolaget.

Det säger vd Rutger Arnhult på Corems rapportpresentation.

Han uppger även att Corem inte har någon avsikt att förvärva eller bygga nya fastigheter, utan har fullt fokus att förädla det egna beståndet.

"Vi vänder oss inåt, kikar på de fastigheter vi har och lägger allt krut där. Nya projekt och förvärv är vi väldigt återhållsamma med", säger han.

Vad gäller transaktioner är det snarare fortsatte avyttringar som gäller för fastighetsbolaget.

Under 2023 sålde Corem 132 fastigheter med ett totalt underliggande fastighetsvärde om 14,6 miljarder kronor.

Hittills i år har Rutger Arnhult och hans Corem hunnit med att avyttra 30 fastigheter till ett underliggande värde om 2,5 miljarder kronor.

"Vi kommer dock inte ligga i närheten av fjolårets volymer i år utan vi känner att vi snarare kommer ligga på en 'normal' försäljningsnivå på 'några miljarder'", säger Rutger Arnhult och fortsätter:

"2,5 hittills i år. Jag ska inte ge några prognoser men det kan säkert bli 1 eller drygt 1 (miljard kronor reds anm) under den resterande delen av året."

Under Corems presentation i samband med bolagets bokslut för drygt två månader sedan sade Rutger Arnhult följande om kommande avyttringar:

"En grov gissning är att vi lär stanna någonstans runt 2 miljarder i försäljningar under det första kvartalet (utfall 2,5 mdr kr reds anm) och ytterligare 1-2 miljarder under resten av året", ett budskap i linje med vad som uppges under tisdagens rapportpresentation.

I takt med att räntan stigit på marknaden samtidigt som bolagets räntesäkringar gått ut har Corems snittränta ökat till 4,5 procent vid utgången av kvartalet.

"Här ska man inte heller ge någon prognos men en liten indikation är väl att vi har räntesäkringar och att vi tror på fallande ränta. Jag skulle uppskatta att det kommer plana ut här. I takt med att räntesäkringar löper ut så har vi också fått lite lägre räntenivåer i marknaden", säger Rutger Arnhult.

Att obligationsmarknaden återigen öppnat upp sig för Corem och andra fastighetsbolag beskrivs som "otroligt positivt", av Rutger Arnhult som i dag har drygt 8 miljarder kronor i obligationsskuld. Under april förfaller två obligationer om totalt 2,3 miljarder kronor.

"Vi kommer komma ned på en obligationsskuld på 6,5 miljarder. Vi skulle kunna låna mer men vi försöker också hålla marginalen så låg som möjligt för att inte kliva upp marginalmässigt så tackar vi nej till vissa volymer", säger han. Efter förfallen i april så kommer obligationer uppgå till 11 procent av marknadsvärdet på bolagets fastigheter.

"Det är möjligt att vi kommer ned ytterligare lite. Vi har ett fall i oktober och vi får se hur stor del som vi inte ersätter med en ny obligation", uppger Corem-chefen.

Emanuel Furuholm +46 8 5191 7925

Nyhetsbyrån Direkt


Corem Property Group B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -