BOLIDEN
MYCKET SOM PEKAR UPPÅT FRÅN NIVÅN VI ÄR PÅ NU - VD (Direkt)

2024-04-23 09:35

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Gruvbolaget Boliden ser ljust på framtiden och beskriver den globala konjunkturutvecklingen som positiv.

" Efterfrågan på metaller börjar återkomma", säger vd Mikael Staffas till Nyhetsbyrån Direkt.

Boliden kan se tillbaka på ett flertal tuffa månader med branden på anläggningen i Rönnskär i somras, en stängd gruva på Irland, strejker i Finland samt sjunkande metallpriser. Bland annat.

Nu andas bolaget morgonluft.

"Våra industriella kunder söker på marginalen efter mer metaller. Vi ser att det börjar komma ett uppfriskande. Sedan är priser och villkor ett mått på hela världens efterfrågan", säger Mikael Staffas som sett koppar- och zinkpriset öka under april.

Vad bedömer du är som driver det här?

"Jag tror att det är ganska mycket sentiment och att det kommer från låga nivåer. När kunderna känner att efterfrågan stiger så måste de fylla på sina egna lager för att kunna vara beredda att hantera sina lager", fortsätter vd:n.

Du ser inga geografiska skillnader?

"När det gäller industrin så har efterfrågan ökat i Europa, men det här är nog mer en allmän bild. Det går inte att säga att det är USA eller Kina som drar det här. För ett halvår sedan var det dåligt överallt, men nu börjar det komma i gång".

Är det värsta över för Boliden rent generellt?

"Det kan man anta av flera olika skäl, bland annat hoppas vi att vi slipper ha några fler bränder. Vi har ett läge där vi har haft de tyngsta åren vad gäller capexnivåer och de tyngsta åren vad gäller låga halter i Aitik bakom oss, allt detta när det har varit svaga världsmarknadspriser samtidigt. Så det finns mycket som tyder på att från den nivå vi är på nu så finns det mycket som pekar uppåt", säger Mikael Staffas.

I rapporten för det första kvartalet kom både Bolidens rörelseresultat och försäljning in en bit under analytikers prognoser enligt Infronts sammanställning.

"Det är alltid svårt att bedöma sånt här, och med den här finska strejken har det varit ännu svårare att få till det. Vi kommer alltid ha en svängning runt de här siffrorna, och nu var vi lite under", säger Mikael Staffas.

Ett jämförelsetal som stack ut var omvärderingen av processlager som uppgick till 402 miljoner kronor mot analytikernas förväntningar om 62 miljoner kronor.

"Vi har där gjort en del redovisningstekniska bitar, som jag tycker att vi var transparanta med under vår kapitalmarknadsdag. Det är en svår materia att räkna på och en svår del av IFRS att få rätt på", säger Mikael Staffas.

Gustaf Andersson +46 8 5191 7906

Nyhetsbyrån Direkt


Boliden - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -