TRUMP MEDIA & TECH
BEGÄR STÖD FÖR ATT HINDRA NAKENBLANKNING (Direkt)

2024-04-19 15:27

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den amerikanske expresidenten Donald Trumps nynoterade mediebolag Trump Media & Technology begär hjälp från börsoperatören Nasdaq med att förhindra att aktien "nakenblankas", framgår av ett pressmeddelande.

På torsdagskvällen ska ett brev med Trump Media & Technology som avsändare ha inkommit med Nasdaqs vd Adena Friedman som adressat. Hon ombes att bistå med hjälp att förhindra illegal så kallad nakenblankning och säkerställa att mäklare offentliggör korrekta blankningspositioner.

Blankning sker genom att ett avtal upprättas om att aktier ska lånas för att säljas kort, i hopp om en aktienedgång. Därefter ska aktien återlämnas till dess ursprungliga ägare när den som lånat köpt tillbaka aktien. En vinst utgörs av skillnaden mellan inköpspriset och återköpspriset om aktien har tappat i värde.

Investerare som blankar är dock inte tvungna att låna aktier för en avgift innan de säljs över marknaden hos en aktiemäklare, aktielånet kan tas upp retroaktivt, inom loppet av några dagar. Bland annat därför finns det regler gällande att aktiemäklare redovisar hur många aktier som över huvud taget kan lånas ut för blankning. Om en aktie säljs kort utan att aktier lånas – och det alltså saknas täckning – så är det en så kallad nakenblankning.

Blankning av Trump Media & Technology har tagits upp som en intressant möjlighet på Wall Street, givet den i princip obefintliga verksamheten jämfört med den höga värderingen på bolaget. Det finns dock ett mycket litet antal aktier tillgängliga för handel och blankning, vilket också borde driva upp priset på att låna aktier.

Trump Media & Technologys aktie har handlats i en berg-och-dalbana sedan bolaget kom till börsen för några veckor sedan. Dess enda egentliga tillgång är den sociala medieplattformen Truth Social. Uppmärksamheten kring den höga värderingen tycks ha bitit, och oroväckande besked från bolaget om aktieförsäljningar ledde till att veckan inleddes med ytterligare ett kraftigt ras. De senaste två dagarna är dock kursen rejält upp, till strax över 37 dollar i fredagens förhandel. En bottennivå i tisdags var på under 23 dollar.

Innan torsdagskvällens brev till Nasdaq meddelades tidigare i veckan en satsning på streaming.

Vid sidan av börsturbulensen för bolaget har störste ägaren och ordföranden Donald Trump suttit i rätten, anklagad för 34 fall av dokumentförfalskning i samband med munkavlebetalningen till porrstjärnan Stephanie Clifford för att få henne att hålla tyst om en utomäktenskaplig affär inför valet 2016.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -