RÄNTOR/VALUTOR
EUROPARÄNTORNA VÄNDE UPP EFTER DÄMPAD ORO (Direkt)

2024-04-19 16:30

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Efter ett reflexmässigt nedställ på fredagsmorgonen, direkt efter rapporter om att Israel attackerat Iran, vände Europaräntorna efterhand uppåt och euron tog tillbaka en tidigare försvagning mot dollarn. Priset på olja sjönk också tillbaka efter en spik uppåt.

Vedergällningsattacken kom som ett svar på Irans attack mot Israel förra helgen, men oron på finansmarknaderna dämpades sedan detaljer framkommit om att den israeliska attacken var begränsad. Den riktade in sig på västra Iran, bland annat staden Isfahan där flera militäranläggningar finns men även en kärnenergianläggning. Den senare uppgavs vara oskadd och det kom också uppgifter om att Iran inte har några planer på en omedelbar hämnd.

Lättnad över att konflikten inte verkade utvecklas till ett storskaligt krig fick finansmarknaderna att vända sig till lite mer riskfyllda tillgångar.

Den tyska tvåårsräntan var vid svensk stängning upp 6 punkter till 3,04 procent, och den tioåriga 3 punkter upp till 2,52 procent. De motsvarande svenska stängde 3 punkter högre på 2,84 procent respektive 4 punkter upp till 2,53 procent.

Kronan blev på fredagen 3 öre starkare till 11:64 mot euron och 4 öre starkare till 10:91 mot dollarn.

På temat inflation visade statistik under morgonen att de tyska producentpriserna oväntat steg med 0,2 procent i mars, i stället för att vara oförändrade, som analytiker räknat med.

Jämfört med ett år tidigare sjönk PPI-inflationen till 2,9 procent, enligt Reuters låg förväntningarna här på 3,2 procent.

Den tyska regeringen kommer i vårbudgeten justera sin tillväxtprognos till +0,3 procent för i år, från februariprognosen som låg på +0,2 procent, enligt källor som Reuters hänvisade till.

I februari justerades tillväxtprognosen kraftigt ned från oktoberprognosen som legat på 1,3 procent till 0,2 procent. Prognosen för 2025 ligger på 1,0 procent.

Enligt ECB-rådsledamoten Martins Kazaks är det fortfarande för tidigt att förklara att inflationen i euroområdet har besegrats, även om ECB är på väg att leverera en första räntesänkning i juni.

Risken för en ihållande prisuppgång är "en del av spelet", och det finns skäl att vara försiktig med att säga att de kommit mål, sade han enligt Bloomberg News.

Annan data visade på en oväntat svag detaljhandelsförsäljning i Storbritannien i mars. Inklusive bensin var försäljningen oförändrad.

Analytiker hade räknat med att försäljningen skulle ha stigit 0,3 procent under månaden, enligt Trading Economics konsensusprognos.

USA-räntorna låg vid svensk på fredagen på samma nivåer som vid torsdagens stängning. Tvåårsräntan var stabil på 4,99 procent och tioåringen låg stilla på 4,63 procent.

Under natten mot fredagen uttalade sig flera Fed-företrädare lite mer hökaktigt. Bland annat sade Fed-chefen i New York, John Williams, att hans grundförväntning inte är att höja räntan, men det är något som han inte utesluter. Enligt Williams är det ingen brådska med att sänka räntorna med tanke på den starka ekonomiska data som rapporterats från USA, rapporterade Reuters.

Fed-chefen i Atlanta, Raphael Bostic antydde att en sänkning kan komma mot slutet av året och att han är bekväm med att ha tålamod inför en sänkning.

I morgon, lördag, inleds Feds tysta period inför nästa möte, och budskapet har varit att de bör fortsätta avvakta.

På valutamarknaden handlades euron marginellt starkare runt 1:067 mot dollarn, medan dollarn hade stärkts en aning till 154:6 mot yenen.

Enligt en Reuters-enkät väntar sig 19 av 21 bedömare att de japanska myndigheterna vid någon nivå intervenerar för att stötta yenen om den fortsätter tappa mot dollarn.

16 tror det sker om yenen tappar till över 155-nivån, medan två tror 156, en 157 och två 158-nivån.

Vad gäller Bank of Japans policy spår ingen av 61 bedömare att de höjer räntan första halvåret, medan en tredjedel ser en höjning under tredje kvartalet och en tredjedel en höjning fjärde kvartalet.

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -