IRAN
EXPLOSIONER SKETT, MOTSTRIDIGA UPPGIFTER OM ORSAK (Direkt)

2024-04-19 06:36

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Under natten kom medierapporter om att Israel har avfyrat robotar mot mål i Iran. Uppgifterna är inte bekräftade officiellt men oljepriset stiger och de asiatiska marknader backar.

New York Times hänvisar till anonyma israeliska militära källor i sina uppgifter om att en attack från Israel mot Iran har skett. Vidare rapporterar tidningen att tre iranska tjänstemän uppgett att det skett explosioner nära staden Isfahan, i centrala Iran, men att de inte har uttalat sig om orsakerna till explosionerna.

Samtidigt kommer motstridiga uppgifter från andra håll, bland annat från iransk media. Där har vissa medier rapporterat att explosioner hördes nära Isfahans civila flygplats och därför har flera civila flygplan omdirigerat sina rutter, något som framgår av flera webbplatser för flygspårning.

Iransk tv uppger att det inte skett någon attack.

För mindre än en vecka avfyrade Iran mer än 300 missiler och drönar som svar på en tidigare konsulatattack i Damaskus som dödade sju iranska tjänstemän.

I flera dagar har flera israeliska ledare hotat med att svara på attackerna och nattens motoffensiv verkar vara Israels första militära svar på Irans attack.

Den israeliska militären avböjde att kommentera explosionerna på fredagen i Iran.

Flera världsledare har tidigare under veckan uppmanat Israel att visa återhållsamhet. Bland annat har den amerikanska Presidenten Joe Biden avrått Israel från att svara på de tidigare missil och drönar attackerna på grund av oro att en israelisk motattack skulle kunna eskalera till ett fullskaligt krig.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -