DOMETIC
REGN, PÅSKEFFEKT TYNGDE TILLVÄXT INOM SERVICE 1KV (OMS) (Direkt)

2024-04-19 08:42

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den organiska minskningen i Dometics försäljning under det första kvartalet hänvisas delvis till en nedgång inom Service & Aftermarket, som påverkades negativt av mer regn än normalt i mars månad och en tidig påsk.

Det skriver Dometics vd Juan Vargues i rapporten för det första kvartalet.

"Därtill gör den osäkra marknadssituationen kunderna mer försiktiga än förr i fråga om uppbyggnaden av lager inför högsäsongen", skriver han.

Koncernens omsättning minskade organiskt med 12 procent under det första kvartalet, vilket var mer än analytikernas snittförväntningar som låg på en nedgång om 8,8 procent, enligt Infront.

Inom Service & Aftermarket var den organiska tillväxten -10 procent.

Inom segmentet Marine förblev nettoomsättningen inom Service & Aftermarket stabil, uppger vd:n.

"För vår Mobile Cooling Solutions-verksamhet börjar lagersituationen hos återförsäljarna förbättras gradvis och nettoomsättningen inom försäljningskanalen Distribution minskade med 13 procent, jämfört med en minskning på 20 procent under det fjärde kvartalet 2023", skriver Juan Vargues.

Dometics ebita-marginalen före jämförelsestörande poster förbättrades i kvartalet till 11,8 procent (11,6), bland annat till följd av effektivitetsförbättringar, inklusive kostnadsreduktionsprogrammen som slutfördes under 2023, och fortlöpande prissättningsåtgärder.

Samtidigt var marginalen snäppet lägre än konsensus som låg på 11,9 procent.

"Flera försäljnings- och verksamhetsförbättringsåtgärder lanserades inom segment Land Vehicles Americas under kvartalet och jag är övertygad om att detta kommer att snabba på vår omvandlingsprocess, öka effektiviteten och leda till gradvisa förbättringar. Vi kommer också fortsätta prioritera marginaler före volymer på den konkurrensutsatta marknaden i USA där produktionen inom RV-branschen fortsatt är på en låg nivå", skriver vd:n.

Börsredaktionen +46 8 51917911 https://twitter.com/Borsredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Dometic Group - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -