BÖRSEN
MELLANÖSTERNKOPPLAD ORO TYNGER TERMINSHANDELN (OMS) (Direkt)

2024-04-19 08:41

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen såg ut att öppna tydligt nedåt på fredagen samtidigt som oljepriset skjutit i höjden. Under natten kom medierapporter om att Israel har avfyrat robotar mot mål i Iran. Från iranskt håll har det hävdats att drönare skjutits ned i Isfahan, vilket orsakat explosioner.

Nya hämndattacker kommer sannolikt inte bli aktuella som svar på nattens förmodade angrepp mot den iranska staden Isfahan, där det hörts explosioner som antas ha israelisk avsändare, rapporterar CNN med hänvisning till en underrättelsekälla.

Omkring klockan 8.30 indikerade handeln på IG en öppning 0,9 procent ned i Stockholm. Terminerna för DAX och CAC 40 var ned ungefär en halv procent vardera.

Den kinesiska fordonsbolagsägaren Geely har sålt samtliga av sina Volvo B-aktier till kursen 285:90 kronor per aktie, eller totalt omkring 14,2 miljarder kronor, motsvarande en rabatt på drygt 2 procent jämfört med torsdagens stängningskurs.

Geely, som behåller samtliga av sina röststarka A-aktier, har åtagit sig att inte sälja några fler aktier de kommande 90 dagarna.

På rapportfronten redovisade nätmäklaren Avanza ett rörelseresultat på 647 miljoner kronor för det första kvartalet 2024. Analytiker hade i genomsnitt förväntat sig 633 miljoner kronor enligt en sammanställning av tio analytikerprognoser som Infront gjort inför rapporten.

Räntenettot blev samtidigt 409 miljoner kronor, något lägre än estimatsnittet på 418 miljoner kronor.

Dometic, som tillverkar produkter till bland annat husvagnar och husbilar, redovisade ett justerat ebita-resultat på 769 miljoner kronor för det första kvartalet 2024, motsvarande en marginal på 11,8 procent. Det var nära estimaten i Infronts sammanställning som låg på 784 miljoner kronor och en marginal på 11,9 procent.

Dometic räknar med att återhämtningen av efterfrågan inom försäljningskanalen Service & Aftermarket kommer att fortsätta under 2024. Inom OEM-försäljningskanalen förutser Dometic en fortsatt svag efterfrågan kortsiktigt men med en förbättring i slutet av året.

Utanför rapportflödet uppges Viaplay ha tecknat ett nytt femårigt avtal för sändningsrättigheterna av Formula 1 i Nederländerna.

För avtalet, som sträcker sig till och med 2029, uppges Viaplay betala minst 45 miljoner euro per år. Viaplays avtal som löper till och med 2024 sägs kosta cirka 30 miljoner euro, skriver De Telegraaf.

På rekommendation- och riktkursfronten har Barclays Capital sänkt sin rekommendation för SSAB till jämvikt från övervikt. Riktkursen sänks till 72 från 89 kronor.

Torsdagens rapportvinnare ABB, vars aktie steg med 6 procent, har fått en rad höjda riktkurser. Citi har höjt sin riktkurs till 51 från 42 schweizerfranc. RBC till 45 (40) och JP Morgan till 38 schweizerfranc (36).

Emanuel Furuholm +46 8 5191 7925

Nyhetsbyrån Direkt


Dometic Group - I dag

{point.key}

Avanza Bank Holding - I dag

{point.key}

ABB Ltd - I dag

{point.key}

Viaplay Group B - I dag

{point.key}

Volvo B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -