AVANZA
VD TAR STRID MOT REGERINGSFÖRSLAG (Direkt)

2024-04-19 08:14

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den svenska regeringen har föreslagit att begränsa ränteavdragen på vissa lån, bland annat värdepapperskrediter, något som får Avanzas nytillträdde vd Gustaf Unger att "uttrycka sin oro" i sitt första vd-ord för nätmäklaren.

"Detta kommer inte att gynna spararna. Dessa lån är på många sätt säkrare än övriga lån och helt väsensskilda från så kallade konsumtionslån, som är det jag förstått att regeringen egentligen vill begränsa avdragsrätten för", skriver han och fortsätter:

"Att använda värdepapperskredit vid investeringar ger hävstång i sparandet och ökar möjligheterna till bra värdeutveckling vid ett långsiktigt sparande", skriver han.

Värdepapperskrediter är också än intäktskälla för Avanza vars volym av värdepapperskredit ökade med 8 procent i kvartalet.

Gustaf Unger uppger att Avanza, som medlem i Bankföreningen, nyligen har skickat in ett remissvar till regeringen i frågan.

"Skulle förslaget ändå gå igenom, skulle detta påverka attraktionskraften i Avanzas värdepapperskredit, vilket skulle kunna påverka volymtillväxten eller intjäningen i produkten", går det att läsa under avsnittet "Väsentliga risker och osäkerhetsfaktorer", i rapporten.

Emanuel Furuholm +46 8 5191 7925

Nyhetsbyrån Direkt


Avanza Bank Holding - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -