VOLVO
STYRKAN I MARGINALEN FÖRBÄTTRAR UTSIKTERNA - ANALYTIKER (Direkt)

2024-04-18 12:11

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Lastbils-, buss- och anläggningsmaskinskoncernen Volvo verkar kunna hantera normaliseringen, eller volymnedgången, i marknaderna väl. Styrkan i marginalen under det första kvartalet innebär en förbättrad potential för lönsamheten framöver.

Det skriver flera analytiker i sina kommentarer efter onsdagens kvartalsrapport från Volvo.

"Elasticiteten i marginalen det första kvartalet visar enligt oss på en högre kvalitet i Volvos resultat", skriver Pareto Securities som tar tillbaka sin köprekommendation för Volvo efter att inför kvartalsrapporten ha nedgraderat till behåll.

"Men med tanke på högre estimat efter det första kvartalet, och en högre långsiktig marginalpotential, hävdar vi att Volvo på nuvarande nivåer förtjänar en högre värdering", fortsätter Pareto.

Kvartalsrapporten från Volvo var "närapå felfri", enligt Pareto som hänvisar till en vinst per aktie och fritt kassaflöde på rekordnivåer för ett första kvartal med en lastbilsmarginal på 14,5 procent trots en 10-procentig volymnedgång och underabsorption.

Nordea, som också återvänder till en köprekommendation för Volvo, räknar med att Volvos marginal bottnar ur på omkring 12 procent under 2024. Bortom det ser banken en omfattande återhämtningspotential.

Efter en solid utveckling under det första kvartalet höjer Nordea sina estimat för Volvos ebit 2024-2026 med 8-9 procent och ser en något lägre risk för priserosion under de kommande kvartalen.

Dessutom har Volvo justerat produktionstakten i Europa i god tid, vilket borde begränsa en underabsorption av kostnader redan under det andra kvartalet, påpekar Nordea.

Danske Bank hävdar i sin tur att Volvo erbjuder en positiv potential även efter sin rekordhöga utdelning.

"Resultaten borde vara fortsatt solida inom den närmsta tiden och det finns goda utsikter för att Volvo slår de försiktiga konsensusförväntningarna (Infront)", skriver Danske Bank i en kommentar.

Citi står dock fast vid sin rekommendation neutral för Volvo även efter rapporten.

"Vi tror fortfarande att det första kvartalet var det sista kvartalet med en "beat" (att Volvo slår förväntningarna, reds anm) på ett tag", skriver Citi i en kommentar där investmentbanken vädrar sina förväntningar om att marginalen under andra kvartalet kan bli "flattish" sekventiellt sett för Lastbilar, men kan visa en avtagande trend på andra håll i koncernen.

Några ändringar från analytiker efter Volvos rapport:

* Nordea uppgraderar till köp (behåll) med en riktkurs på 350 kronor.

* Pareto Securities höjer till köp (behåll) och drar upp riktkursen till 330 kronor (310).

* Kepler Cheuvreux Kepler Cheuvreux höjer riktkursen för Volvo till 330 kronor från 325 kronor. Rekommendationen köp upprepas.

* SEB Equities sänker riktkursen för Volvo till 330 kronor från 340 kronor. Rekommendationen köp upprepas.

* Carnegie höjer riktkursen för Volvo till 360 kronor från 350 kronor. Rekommendationen köp upprepas.

Fia Forsman +46 8 5191 7923

Nyhetsbyrån Direkt


Volvo B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -