RÄNTOR/VALUTOR
RÄNTOR VÄNDE UPP, FED SER SKÄL AVVAKTA (Direkt)

2024-04-18 16:24

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna vände upp under torsdagen och steg svagt, med tyska räntor 1-3 punkter högre. Dollarn stärktes lite, börserna stod på plus och oljan vände upp under eftermiddagen.

Bundesbank skrev i sin månadsrapport att Tysklands ekonomi sannolikt växte under första kvartalet, men det är inte säkert att tillväxten fortsätter under andra kvartalet.

"Ekonomin i Tyskland har ljusnat något, men en genomgripande återhämtning är ännu inte säkerställd", skrev de.

Bland annat är hushållen fortsatt avvaktande i sin konsumtion.

Flera ECB-ledamöter talade om junisänkning som huvudscenariot, men tillade att de är osäkra om utsikterna därefter. Bostjan Vasle påminde om att det finns en gräns för utrymmet för divergens från Federal Reserve.

USA-räntorna steg med tvååringen 3 punkter upp till 4,99 procent och tioåringen upp till 4,63 procent.

Budskapet från Federal Reserve innan den tysta perioden inför nästa möte, som inleds på lördag, har varit att de bör fortsätta avvakta.

Fed-chefen i New York, John Williams, sade att de är databeroende och att data har varit mycket bra. Policyn befinner sig samtidigt på ett bra ställe och han ser ingen brådska med att sänka räntan.

Han sade också att en räntehöjning inte är hans huvudscenario men att om data skulle påkalla det, då skulle de höja.

Att Philadelphia Fed index steg betydligt i april bidrog till ränteuppgången på torsdagen. USA-räntorna har generellt stigit i spåren av en omprissättning för Fed, och tioåringen var uppe på 4,70 procent som högst efter KPI-utfallet.

Även en mindre rörelse upp över 4,75 procent skulle kunna utlösa en avsäljning upp över 5 procent, enligt

Ales Koutny på Vanguard.

"Vi tror fortsatt att det finns en del långa positioner som ligger kvar. Om detta inte lyckas hanteras och upplösas på ett ordnat sätt, så kan det bli en oordnad rörelse som så småningom tar oss över 5 procent", sade han till Bloomberg News.

Senast tioåringen var över 5 procent var i oktober.

Yenen tappade åter mot dollarn, till 154:50 under torsdagen. Finansministrarna från USA, Japan och Sydkorea möttes vid sidan av IMF-mötet i Washington och var överens om att ha nära kontakt vad gäller valutamarknaderna. Detta för att främja en uthållig ekonomisk tillväxt och finansiell stabilitet.

"Vi kommer även att noga konsultera varandra om utvecklingen på valutamarknaderna i linje med vårt befintliga G20-åtagande, och samtidigt erkänna betydande oro från Japan och Sydkorea vad gäller den senaste tidens kraftiga försvagning i japanska yen och koreanska won", skrev de i ett gemensamt uttalande.

Uttalandet skulle kunna lägga grunden för nya interventioner på valutamarknaden.

"Även om jag inte ser uttalandet i sig som tillräckligt för att stötta yenen och undvika en intervention, så är språkbruket där ganska starkt och jag skulle inte vara överraskad om vi får se en del konkreta åtgärder från Japan innan veckan är över", sade Helen Given på Monex USA till Reuters.

Svenska räntor sjönk svagt under torsdagen, medan kronan sammantaget stärktes 2 öre mot dollarn och 1 öre mot euron, till 10:95 respektive 11:67.

SEB:s enkät bland svenska aktörer på valutamarknaden, Kronsyn, visade att medianprognosen ligger på att kronan stärks till 11:50 mot euron till halvårsskiftet och 11:20 till årsskiftet.

Drygt 80 procent anser samtidigt att det finns en nivå i EUR/SEK där Riksbanken inte sänker räntan i maj, och medianen för denna triggernivå är 12:00.

Swedbank spådde i sin konjunkturprognos att Riksbanken börjar sänka i maj och sänker med totalt 100 punkter i år.

Vice riksbankschefen Aino Bunge sade på torsdagen att inflationsutfallet i mars var positivt, och upprepade budskapet om att det kan vara möjligt att sänka räntan i maj eller juni, även om hon också lyfte fram vissa risker.

Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -