RÄNTOR/VALUTOR
EUROPARÄNTOR NED, LITE STARKARE KRONA (Direkt)

2024-04-18 10:58

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna är ned under torsdagsförmiddagen och euron fortsätter tappa marginellt mot dollarn, medan kronan stärks lite mot dollarn och euron. Europabörserna är svagt upp.

Under förmiddagen talade vice riksbankschefen Aino Bunge om det ekonomiska och penningpolitiska läget.

Hon sade bland annat att det efter inflationsutfallet i mars, som var betydligt lägre än väntat, fortsatt finns förutsättningar för Riksbanken att sänka styrräntan redan i maj eller juni.

Redan under räntemötet i mars konstaterades det att en räntesänkning var i sikte, men det förutsatt att inflationsutsikterna är fortsatt gynnsamma.

Trots att Riksbanken bedriver en självständig penningpolitik, understryker Bunge att det finns externa risker som Riksbanken varken kan eller bör bortse från.

De geopolitiska spänningarna globalt utgör risker för eventuella utbudsstörningar.

Även den amerikanska ekonomin fortsätter att överraska på uppsidan vilket kan påverka inflationsnedgången även i Sverige.

"I den miljön blir en liten valuta som kronan extra sårbar och en svagare växelkurs är en klar risk uppåt för den svenska inflationen", sade hon.

I Swedbanks konjunkturprognos upprepar de sin riksbanksprognos och tror fortsatt på en sänkning i maj och räknar med fyra sänkningar i år.

Swedbank noterar att svensk inflation har fortsatt att utvecklas gynnsamt under inledningen av året. KPIF-inflationen väntas sjunka under Riksbankens tvåprocentsmål till sommaren, för att förbli låg under 2025.

"Vi räknar med att styrräntan sänks med 25 punkter i maj, till 3,75 procent, vilket följs av ytterligare tre sänkningar i år. Riksbanken fortsätter att sänka räntan även under 2025, ned till 2 procent. Penningpolitiken blir mindre åtstramande och ger en välbehövlig injektion till svensk ekonomi", säger chefekonom Mattias Persson.

Även de svenska bostadspriserna har bottnat och det finns en viss prisuppgång i sikte, skriver Swedbank.

De konstaterar att bostadsmarknaden har stabiliserats samtidigt som Riksbanken har signalerat att räntesänkningar kommer under året.

Uppgången väntas dock bli försiktig då priserna hålls tillbaka av att bolåneräntorna sjunker gradvis och inte ner till de mycket låga nivåer som rådde fram till våren 2022.

Sammantaget bedöms bostadspriserna nu ha bottnat och väntas stiga med cirka 2–3 procent i år och med omkring 5 procent 2025.

Oljan fortsätter att handlas lägre under torsdagen, efter att ha sjunkit betydligt under onsdagen.

ING skriver i ett marknadsbrev att över 80 procent av alla varor globalt transporteras via havet och störningar i sjöfartshandeln kan ha stor inverkan på världsekonomin.

Helgens oroligheter bidrar till en ökad osäkerhet kring flera handelsrutter.

Bland annat råder det en ökad oro över Hormuzsundet, ett viktigt geopolitiskt område som håller ungefär en femtedel av all världens olja.

Tre av världens viktigaste sjöfartsrutter står inför potentiella störningar som bland annat kan härledas från ökade geopolitiska spänningar och konflikter, skriver ING.

USA-räntorna handlas under torsdagsförmiddagen ned och dollarindex ligger strax under 106-nivån.

Yenen handlas fortsatt över 154-nivån mot dollarn.

Under onsdagen höll USA, Japan och Sydkorea ett gemensamt möte med samtliga länders finansministrar, där fokus låg på den svaga japanska samt koreanska valutan.

Varningarna från ministrarna kom i samband med de sjunkande förväntningarna på en räntesänkning av Fed på kort sikt, vilket pressade yenen till den lägsta nivån på 34 år.

Den svaga yenen har resulterat i spekulationer kring eventuellt valutaingripande av de japanska myndigheterna.

"Vi kommer att fortsätta ha nära samråd om utvecklingen på valutamarknaden i linje med våra befintliga G20-åtaganden, samtidigt som vi erkänner Japans och Sydkoreas oro kring den skarpa nedgången av japanska yen och sydkoreanska won", sade de i ett gemensamt uttalande.

             torsdag kl 10.50 (onsdag kl 16.15)
            ===================================
USD/SEK    10:8847  (10:9751)  EUR/USD    1:0679  (1:0642)
EUR/SEK    11:6240  (11:6815)  USD/JPY    154:30  (154:65)
Ty obl 2      2,94     (2,95)  Ty obl 10    2,44    (2,48)
US obl 2      4,93     (4,96)  US obl 10    4,57    (4,63)
Sv obl 2      2,79     (2,82)  Sv obl 10    2,48    (2,52)

Elvira Haradinaj +46 8 5191 7931

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -