NIBE
BRANSCHFÖRSÄLJNING AV VÄRMEPUMPAR I SVERIGE -43% 1 KV (Direkt)

2024-04-18 09:13

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Värmepumpsförsäljningen på den svenska marknaden minskade med 43 procent i det första kvartalet.

Det uppger Svenska Kyl & Värmepumpföreningen i ett pressmeddelande kring den kvartalsvisa försäljningsutvecklingen i branschen där det börsnoterade värmeteknikföretaget Nibe är en av aktörerna.

"Det bör noteras att vi jämför med toppåret 2023 varför tappet blir extra stort på grund av det. Byggbranschen har samtidigt bromsat in kraftigt under 2023 och det påverkar i antalet installerade värmepumpar", skriver Svenska Kyl & Värmepumpföreningen, som förklaring till det stora tappet.

Försäljningen av luft-vatten-värmepumpar minskade med 36 procent i kvartalet i jämförelse med samma period året före. För bergvärmepumpar sjönk försäljningen med 46 procent och för frånluftsvärmepumpar var minskningen 44 procent.

"Om ränteläget stabiliseras och förbättras kommer inte bara husbyggandet att ta fart igen utan flera av de projekt som skjutits på framtiden kommer också att kunna realiseras, vilket sannolikt också kommer att bli positiva inslag i försäljningen av värmepumpar", skriver Svenska Kyl & Värmepumpföreningen vidare.

I Kinneviks rapport för det första kvartalet skrev investmentbolaget upp sitt innehav Aira, en annan värmepumpstillverkare, med 4 procent.

Nibes rapport för det första kvartalet väntas den 16 maj.

Emanuel Furuholm +46 8 5191 7925

Nyhetsbyrån Direkt


NIBE Industrier B - I dag

{point.key}

Kinnevik B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -