FTGF ClearBridge Value Fund ökade 7,05 procent i mars – Seagate Technology nytillskott i portföljen (Finwire)

2024-04-18 14:10

Fonden FTGF ClearBridge Value Fund steg 7,05 procent i mars, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som steg 5,00 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 9,53 procent och är därmed bättre än index som har ökat 8,99 procent. Det framgår av en månadsrapport.

Inledningsvis skriver förvaltarna att amerikanska aktier stigit för femte månaden i rad, till stor del drivet av AI-optimism, starka företagsvinster och förväntade räntesänkningar framöver.

Resultaten för första kvartalet förväntas bli övervägande positiva. Enligt Factset förväntas den årliga vinsttillväxten uppgå till 3,6 procent. Om detta stämmer blir detta det tredje kvartalet i rad med vinsttillväxt. Förvaltarna skriver dock att trots en känsla av större optimism fortsätter företagen att vara konservativa i sina utsikter.

Vidare förbättrades ekonomisk data och förväntningar i mars när inköpschefsindex såväl som jobbsiffrorna steg.

Under månaden överträffade fonden index, vilket berodde både på aktieurval och sektorallokeringar. I synnerhet bidrog aktier inom informationsteknik, allmännytta, material, finans och övervikten i energi. Urval inom industri samt sällanköpsvaror och -tjänster tyngde istället.

Bland enskilda aktier bidrog Micron Technology, Vistra, Freeport-McMoRan, Noble och Oracle mest, medan negativa bidragsgivare inkluderade Johnson & Johnson, Siemens, Las Vegas Sands, Uber Technologies och Union Pacific.

Gällande portföljaktiviteten adderades Seagate Technology till portföljen i mars. Inga innehav avyttrades.

Slutligen skriver förvaltarna att vikten av diversifiering aldrig varit så stor som nu, med tanke på en rekordhög marknadskoncentration. Det finns ett behov av att marknadskapitalet flödar till andra områden, vilket kan skapa möjligheter.

"Det kommer inte att krävas mycket av ett skifte i koncentrerat kapital för att fortsätta lyfta eftersläntrare till framtida ledare, och vi vidtar åtgärder för att positionera oss i enlighet med detta."

De största innehaven i portföljen bestod vid månadsskiftet av Johnson & Johnson, Micron Technology och Bank of America med portföljvikter på 3,10, 2,82 respektive 2,70 procent.

FTGF ClearBridge Value Fund, % mars, 2024
Fond MM, förändring i procent 7,05
Index MM, förändring i procent 5,00
Fond i år, förändring i procent 9,53
Index i år, förändring i procent 8,99

Alex Kennegård
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -