Franklin Biotechnology Discv A(acc)USD
Franklin Biotechnology Discovery minskade 1,61 procent i mars – tyngt av aktieurval inom läkemedel (Finwire)

2024-04-18 11:56

Fonden Franklin Biotechnology Discovery A Acc $ minskade 1,61 procent i mars, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som steg 0,03 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 11,95 procent och är därmed bättre än index som har ökat 1,36 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Evan McCulloch, Wendy Lam och Akiva Felt.

Inledningsvis skriver förvaltarna att mars utgjorde den femte månaden av uppgångar i rad för globala aktier, vilket till stor del kan tillskrivas starka Q4-rapporter, AI-optimism och förhoppningar om en ekonomisk mjuklandning. Dessutom har återhämtningen av hälsovårdsaktier fortsatt.

Samtliga sex underliggande branscher handlades högre, ledda av hälsovårdsteknik, läkemedel, och hälsovårdsutrustning.

De innehav som bidrog mest positivt i mars var övervikten i Apogee Therapeutics samt Spyre Therapeutics och Jasper Therapeutics som inte ingår i jämförelseindex. Mest negativt bidrog övervikterna i Amylyx Pharmaceuticals, Eyepoint Pharmaceuticals och Revance Therapeutics.

Den negativa relativavkastningen berodde till viss del på aktieurvalet, särskilt inom läkemedelsindustrin.

"Flera kraftigt överviktade läkemedelsinnehav uppvisade tvåsiffriga procentuella förluster, inklusive Amylyx, Eyepoint Pharmaceuticals och Revance, där Amylyx tappade mest av sitt aktievärde under månaden", skriver förvaltarna.

Amylyx meddelade att den uppföljande kliniska studien av dess FDA-godkända ALS-läkemedel, Relyvrio, misslyckades med alla primära och sekundära effektmått. Resultatet verkar slutgiltigt visa att läkemedlet inte är till nytta för ALS-patienter, vilket öppnar dörren för Amylyx att frivilligt dra tillbaka det från marknaden. Kort efter kvartalets slut meddelade bolaget att man kommer dra tillbaka läkemedlet i Nordamerika.

Samtidigt överträffade fonden index inom bioteknik eftersom nedgångarna i sektorn kompenserades av kraftiga uppgångar i bolag som Apogee Therapeutics, Spyre Therapeutics och Jasper Therapeutics.

Avslutningsvis skriver förvaltarna att de är försiktigt optimistiska eftersom den stabiliserande trenden för bioteknik- och läkemedelsindustrin, har fortsatt trots affärsmässiga och ekonomiska utmaningar.

Franklin Biotechnology Disc A Acc $, % mars, 2024
Fond MM, förändring i procent -1,61
Index MM, förändring i procent 0,03
Fond i år, förändring i procent 11,95
Index i år, förändring i procent 1,36

Alex Kennegård
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

Franklin Biotechnology... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -