Bosch flaggar för ytterligare kostnadsbesparingar - dämpade utsikter för 2024 (Finwire)

2024-04-18 11:41

Tyska konglomeratet Bosch, som är privatägt, flaggar för att ytterligare kostnadsbesparingar och personalminskningar är aktuella då utsikterna för 2024 är fortsatt dämpade.

Bolaget förväntar sig nu att fordonsproduktionen kommer att stagnera, vilket kommer att lägga sig som ett lock över vinstmarginalerna för 2024.

"För 2024 förväntar vi oss inte någon ekonomisk medvind. Omstruktureringar och processförbättringar kommer också att ha en negativ inverkan till en början, och deras positiva effekt kommer först efter en fördröjning", konstaterar finansdirektör Markus Forschner.

Han uppgav att nedskärningar kommer att bli nödvändigt för att Bosch ska kunna förbli konkurrenskraftigt, i ett marknadsklimat där flera aktörer även meddelat nedskärningar. Han utvecklade inte hur många av bolagets 429 416 anställda som skulle få gå, skriver Reuters.

Intäkterna väntas öka med 5-7 procent under året, att jämföra med en ökning om 3,8 procent till 91,6 miljarder euro för 2023. Rörelsemarginalen, ebit, väntas som högst nå föregående års nivå på 5,3 procent.

Forschner anser att de målen som satts upp är ambitiösa givet att försäljningen i det första kvartalet sjönk med 0,8 procent på årsbasis.

"Detta visar tydligt att den försäljningsökning på 5 till 7 procent som vi siktar på i vår planering för året som helhet är mycket ambitiös", sade Forschner.

Nils Lolk
Nyhetsbyrån Finwire


redaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -