BOMARKNAD
VISS PRISUPPGÅNG I SIKTE - SWEDBANK (Direkt)

2024-04-18 08:41

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Bostadspriserna har bottnat och det finns en viss prisuppgång i sikte.

Det skriver Swedbank i sin konjunkturprognos på torsdagen.

De konstaterar att bostadsmarknaden har stabiliserats samtidigt som Riksbanken har signalerat att räntesänkningar kommer under året.

Bostadspriserna har i stort sett legat still de senaste tolv månaderna och ligger drygt 10 procent lägre än vid toppen under våren 2022.

Indikatorer som antal transaktioner, säljtider och budpremier tyder samtidigt på att aktiviteten ökat något, men det stora utbudet av osålda bostäder väntas bidra till att hålla tillbaka priserna något ett tag till.

"Riksbankens kursändring innebär att fler köpare vågar ta steget in på bostadsmarknaden under året, samtidigt som kommande räntesänkningar och förbättrad köpkraft bland hushållen generellt talar för ökad efterfrågan på bostäder. Det väntas leda till att priserna börjar öka framöver", skriver de.

Uppgången väntas dock bli försiktig då priserna hålls tillbaka av att bolåneräntorna sjunker gradvis och inte ner till de mycket låga nivåer som rådde fram till våren 2022.

Sammantaget bedöms bostadspriserna nu ha bottnat och väntas stiga med cirka 2–3 procent i år och med omkring 5 procent 2025.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -