Volvo
Volvo stiger på rapporten - analytikerna kommenterar (Finwire)

2024-04-17 10:46

Lastbils- och busstillverkaren Volvo stiger 1,5 procent på börsen efter att ha släppt sina siffror för årets första kvartal under morgonen. Flera kommentarer till rapporten har rullat in under förmiddagen.

Omsättningen var nästintill oförändrad på 131 177 miljoner kronor (131 303) men trots det högre än konsensus. Det justerade rörelseresultatet steg till 18 159 miljoner kronor (17 266), klart högre än väntade 16 904 miljoner kronor.

I en kommentar till rapporten lyfter Dagens industri att rörelsemarginalen för affärsområdet lastbilar var stark och högre än konsensus.

"Att Volvo lyckas höja rörelsemarginalen trots att leveranserna av lastbilar faller med 10 procent bekräftar med eftertryck att Volvos kunder fortsättningsvis accepterar betydande prishöjningar, den starka marginalen vittnar också om en utmärkt kostnadsflexiblitet."

Kepler Cheuvreux upprepar köp och riktkurs 325 kronor. I en analys skriver Kepler att rapporten var bättre än deras estimat.

"Sammantaget förväntas ebit ge stöd till konsensus med en något positiv skjuts på aktien."

Placera skriver att Volvo levererade en positiv rapport och att de håller fast vid sin långsiktiga syn om att det finns mer att hämta i aktien.

Ålandsbanken tror att estimaten för Volvo höjs med 4-6 procent efter rapporten.

"Lastbilarna imponerade med en justerad rörelsemarginal på 14,5 procent mot väntade 13,8 procent med stöd av prisrealisering och lägre materialkostnader. Ett möjligt smolk i bägaren är orderingången inom lastbilar som med 48,701 fordon är runt 3 procent lägre än konsensusestimatet", skriver banken.

Amerikanska JP Morgan skriver att rapporten visade robusta resultat som drevs av fortsatta prisrealiseringar mot inflation samt anpassning av den totala lastbilskapaciteten till lägre efterfrågan.

Joel Andersson
Nyhetsbyrån Finwire



redaktion@finwire.org
© Copyright

Volvo B - I dag

{point.key}

Volvo B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -