RÄNTOR/VALUTOR
SMÅ RÖRELSER, EMU-INFLATION SOM VÄNTAT (Direkt)

2024-04-17 11:12

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Marknadsrörelserna är trevande på onsdagen, med räntorna svagt ned och en lite svagare dollar. Europabörserna är upp och oljan handlas lite lägre.

Pundet har stärkts till 1:2470 mot dollarn under förmiddagen medan brittiska räntor handlas 3-5 punkter upp, efter att KPI-utfallet för mars reser frågetecken om disinflationen.

KPI-inflationen sjönk till 3,2 från 3,4 procent, vilket var över väntade 3,1 procent. Kärninflationen sjönk samtidigt till 4,2 från 4,5 procent, väntat var 4,1 procent.

Statistikmyndigheten ONS noterade att lägre livsmedelspriser gav det största bidraget på nedsidan för KPI, medan drivmedelspriserna drog upp.

BOE-chefen Andrew Bailey sade på tisdagen att det finns starka bevis för att den brittiska inflationen faller, men frågan är hur mycket mer bevis de behöver för att känna sig säkra att börja sänka. BOE har en prognos om att inflationen sjunker under 2 procent andra kvartalet men sedan stiger mot 3 procent senare i år.

Deutsche Bank noterade att dagens utfall inte kommer att stilla oron för kvardröjande uppsidesrisker för inflationen. Tjänsteinflationen kom in högre än BOE:s prognos, och löneutvecklingen i februari var onekligen starkare än antagits, vilket är besvärande för många i policykommittén.

"Dagens utfall var en stark påminnelse om att även om 2-procentsmålet är inom räckhåll så kommer det inte att bli en jämn nedgång mot målet. En guppig väg framåt förblir vårt huvudscenario", skriver de.

Marknaden har nu fullt prisat in en räntesänkning från Bank of England först i november, från tidigare september.

Euron visar relativt små nettorörelser mot dollarn under onsdagen. EMU-inflationen sjönk till 2,4 procent i mars från 2,6 procent i linje med det preliminära utfallet, samtidigt som kärninflationen sjönk till 2,9 procent från 3,1 procent. Tjänsteinflationen låg kvar på 4,0 procent.

ECB-chefen Christine Lagarde sade på tisdagen att disinflationsprocessen fortsätter som väntat, och förutsatt avsaknaden av större chocker så går de mot att sänka räntan, vilket kan ske "relativt snart".

Korta USA-räntor steg lite på tisdagen i spåren av Fed-chefens uttalande, men har sjunkit tillbaka på onsdagen, med tvååringen på 4,96 procent.

"Den senaste tidens data har naturligtvis inte gett oss större förtroende (för att inflationen uthålligt sjunker mot målet) och indikerar i stället att det kommer ta längre tid än väntat att uppnå det förtroendet", sade Jerome Powell, och

tillade att det därför är lämpligt att hålla räntan oförändrad ett tag och invänta data.

I kväll publiceras Fed regionala konjunkturrapport, Beige Book, ett underlag inför nästa FOMC-möte den 1 maj. Mer fokus riktas dock mot marsutfallet för PCE-inflationen den 26 april.

Marknaden har tagit bort tron på en sommarsänkning men prissätter fortsatt en relativt hög sannolikhet att de sänker i september.

Yenen gjorde ett litet förstärkningsryck mot dollarn men rörelsen kom av sig och dollar/yen ligger fortsatt runt 154:50. Frågan om intervention är fortsatt levande vid dessa nivåer.

Yoshimasa Hayashi, chefskabinettsekreterare, noterade endast att de bevakar utvecklingen och är redo för "fulla åtgärder".

Svenska räntor handlas något ned medan kronan stärkts cirka 1 öre mot dollarn och euron.

SEB konstaterar att kronan främst drivs av globala faktorer och Feds första räntesänkning kan bli det som kan utlösa nästa period med starkare krona. Men fram till tredje kvartalet ser de inte mycket som tyder på en positiv miljö för kronan, varken från den drivande globala eller inhemska sidan.

En sänkning från Riksbanken 8 maj, som väntas ske innan ECB och Fed sänker, ger inget vidare stöd, och säsongsmönstret för aktieutdelningsperioden brukar vara en motvind för kronan, även om det mesta av båda dessa faktorer bör vara inprisat i den svaga kronan vid det här laget. Den senaste motvinden för kronan är det geopolitiska läget som om det eskalerar mer bör leda till en ännu svagare krona.

"Givet att geopolitiska händelser tenderar att ha en mer kortvarig inverkan på valutorna så lutar vi ändå åt att kronan ska ha stabiliserat sig kring nuvarande nivåer om någon månad för att sedan stärkas mer först i juli. Vi har därför höjt vår prognos för EUR/SEK till 11:50 (tidigare 11:15) för andra kvartalet och 11:15 (från 11:05) för tredje kvartalet", skriver SEB.

Under eftermiddagen publiceras ett anförande från vice riksbankschef Martin Flodén om "penningpolitisk kommunikation i en osäker värld". Han ersätts i maj av Anna Seim i direktionen.

             onsdag kl 11.05 (tisdag kl 16.15)
            ===================================
USD/SEK    10:9368  (10:9361)  EUR/USD    1:0636  (1:0641)
EUR/SEK    11:6335  (11:6363)  USD/JPY    154:55  (154:61)
Ty obl 2      2,95     (2,95)  Ty obl 10    2,49    (2,50)
US obl 2      4,96     (4,96)  US obl 10    4,65    (4,68)
Sv obl 2      2,82     (2,83)  Sv obl 10    2,53    (2,55)

Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -