RÄNTOR/VALUTOR
KORTA USA-RÄNTOR HÖGRE EFTER POWELL-KOMMENTAR (Direkt)

2024-04-17 05:38

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Amerikanska statspappersräntor noteras något högre i kortare löptider efter svensk stängning på tisdagen samtidigt som räntor i längre löptider har sjunkit marginellt. dollarn handlas samtidigt aningen högre mot euron jämfört med på tisdagseftermiddagen.

Tvåårsräntan toppade tillfälligt strax över 5,01 procent på tisdagskvällen efter att Fedchefen Jerome Powell signalerat att det kommer att dröja innan det kan bli aktuellt att sänka styrräntan.

"Den senaste tidens data har naturligtvis inte gett oss större förtroende (för att inflationen uthålligt sjunker mot målet) och indikerar i stället att det kommer ta längre tid än väntat att uppnå det förtroendet", sade han vid en paneldiskussion på tisdagskvällen.

"Med tanke på styrkan på arbetsmarknaden och framstegen med inflationen så här långt är det lämpligt att ge den restriktiva policyn ytterligare tid att verka och låta data och hur utsikterna utvecklas guida oss", fortsatte Fedchefen.

Powell indikerade dock inte att Fed skulle överväga att höja räntan.

"Vi tror att policyn är välpositionerad för att hantera de risker vi står inför", sade han.

Tidigare på tisdagen sade Fedguvernören Philip Jefferson att han fortsatt bedömer att inflationen kan fortsätta att sjunka, om policyräntan hålls på nuvarande nivå.

"Naturligtvis är utsikterna ännu mycket osäkra och om inkommande data antyder att inflationen är mer ihållande än vad jag nu räknar att den kommer att vara, då kommer det vara lämpligt att hålla på plats den nuvarande restriktiva hållningen för policyn längre", sade han.

USA-datafokus riktas nu i hög grad mot PCE-inflationsdata för mars nästkommande fredag. Jerome Powell antydde att årstakten för kärn-PCE-inflationen inte väntas ändras mycket jämfört med de 2,8 procent som noterades i februari men påpekade samtidigt att prisökningarna tre respektive sex månaderna har varit högre än så uppräknat i årstakt, vilket illustrerar att utvecklingen nu går åt fel håll.

ING Economics är något förvånade över att räntemarknaden inte reagerade starkare nu när Powell nu backade tillbaka från hans tidigare relativt optimistiska hållning om inflationsutsikterna.

"Men vi tror att det kommer, eller åtminstone delar av en process som till slut kommer att se tioårsräntan tillbaka på 5 procentsnivån", skrev ING Economics i ett kundbrev.

Ekonomerna noterade vidare att terminsmarknaden ännu nära nog prisar in en räntesänkning med 25 punkter september.

"Mycket kan hända mellan nu och då som validerar en sänkning då. Men givet vad vi har sett så här långt från inflationsdata skulle marknaden vara förlåten om den hade beslutat att sänka sannolikheten för en septembersänkning på ett mer dramatiskt sätt", skrev ING Economics.

Eftermiddagen/kvällens USA-kalender bjuder inte på mycket i form av statistik men Federal Reserve publicerar sin regionala konjunkturrapport, Beige Book, klockan 20.00. Den kan också väntas kommentarer från Fedledamöterna Michelle Bowman och Loretta Mester.

Asiatiska börser noterar en blandad utveckling så här långt när marknadsaktörer tar till sig de nya signalerna från Fedchefen Powell. Terminshandeln indikerar samtidigt marginella uppgångar när börshandeln senare startar i Europa och USA.

Data från Japan på onsdagsmorgonen visade att handelsbalansen vände till ett överskott på 366,5 miljarder yen i mars, från ett underskott på 377,8 miljarder yen i februari, när exporten steg 7,3 procent samtidigt som importen sjönk 4,9 procent. Exporten har därmed ökat sex av de sju senaste månaderna samtidigt som importen har sjunkit elva av de tolv senaste månaderna.

Onsdagens Europakalender inleds med brittisk KPI- och PPI-statistik för mars, klockan 8.00. Klockan 11.00 redovisar Eurostat också definitiva inflationsdata för mars för euroområdet.

I Sverige ska vice riksbankschef Martin Flodén tala om penningpolitisk kommunikation i en osäker omvärld, klockan 16.00.

            onsdag kl 5.35 (tisdag kl 16.15)
           ===================================
USD/SEK    10:9432  (10:9361)  EUR/USD    1:0630  (1:0641)
EUR/SEK    11:6339  (11:6363)  USD/JPY    155:61  (154:61)
Jp obl 2      0,28     (0,28)  Jp obl 10    0,88    (0,87)
Ty obl 2      2,95     (2,95)  Ty obl 10    2,49    (2,50)
US obl 2      4,99     (4,96)  US obl 10    4,66    (4,68)

Per-Anders Degerman +46 8 5191 7936

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -