Evli Sverige Småbolag B
Evli Sverige Småbolag ökade 5,89 procent i mars - tagit in JM i portföljen (Finwire)

2024-04-17 08:54

Fonden Evli Sverige Småbolag steg 5,89 procent i mars, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som steg 7,59 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 7,93 procent och är därmed bättre än index som har ökat 6,15 procent. Det framgår av en månadsrapport skriven av fondens förvaltare Janne Kujala.

Inledningsvis skriver förvaltaren att globala aktier gick fortsatt starkt under mars. Detta menas kunna vara kontraintuitivt eftersom siffror från USA visar fortsatt ekonomisk styrka, och därmed minskar sannolikheten för en räntesänkning inom en snar framtid.

Vidare konstaterar förvaltaren att småbolag gick otroligt starkt i mars relativt större bolag, och tar upp Carnegie Sweden Small Cap index som steg 7,7 procent under månaden.

Fondens relativavkastning missgynnades av övervikten i NCAB och Medcap. Positiva bidrag kom istället från övervikten i Balder samt undervikten i Fortnox.

Under månaden valde man att sälja innehavet i Coor helt. Tvärtom tog man in JM i portföljen och ökade i Synsam.

De största innehaven i fondens portfölj vid månadsskiftet var AAK, Tobii Dynavox och Bufab med portföljvikter om 5,12, 4,96 respektive 4,55 procent.

De största sektorerna var industri, informationsteknik och hälsovård med exponeringar om 32,40, 15,28 respektive 12,83 procent.

Evli Sverige Småbolag B, % mars, 2024
Fond MM, förändring i procent 5,89
Index MM, förändring i procent 7,59
Fond i år, förändring i procent 7,93
Index i år, förändring i procent 6,15

Adam Fransson
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

Evli Sverige Småbolag B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -