BRAVIDA
HAR HELA TIDEN KÄNT TILL LJUDINSPELNING – VD (Direkt)

2024-04-17 15:58

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Bravida har hela tiden känt till den ljudinspelning som påstås bevisa etablerat fakturafusk i bolaget, och som Dagens industri rapporterat om på onsdagen.

Det säger Bravidas vd Mattias Johansson till Nyhetsbyrån Direkt.

"Den här ljudinspelningen har inte varit hemlig utifrån vårt perspektiv utan vi har hela tiden refererat till det vi kallat för 'tipset' från Region Skåne i detta fall, och det är just den här ljudfilen /…/ Det här är ingen ny information", säger han.

På frågan varför Bravida inte valt att offentliggöra detta tidigare säger Mattias Johansson:

"Dels har det här kommit i en 'whistleblower'-kanal hos kunden, och vi anser att det är deras material. De har dessutom hänvisat till att det är sekretess från deras sida och av integritetsskäl går de inte ut med den och det kan inte vi heller göra", säger han och fortsätter:

"Man har gjort en nyhet av information som har varit känt för både oss och Region Skåne under en tid", säger han om Dagens industris artikel som får Bravida-aktien att återigen rasa på Stockholmsbörsen.

Men det har inte varit känt för marknaden. Varför nämndes inte inspelningen under ert informationsmöte?

"Vi har hela tiden sagt att vi har pratat om ett tips från kunden och att de kontaktade oss och informerade oss om att det fanns en whistleblower och det är just denna fil. Vi har inte sagt att det är en ljudfil, men det är för att det tycker vi Region Skåne ska gå ut med, och inte vi."

Hur Dagens industri fick tag i ljudfilen har Mattias Johansson ingen information om.

Hur går det med er egen interna utredning?

"Vi har sagt att vi ska vara klara under april. Jag kan väl föregå så mycket och säga att det här är ingenting som är systematiskt i Bravida", säger han.

Han upprepar att det uppdagade är oacceptabelt och att varken Bravida eller han själv som vd ställer sig bakom det påstådda fusket.

"Vi har redan nu sett att det här inte är något systematiskt problem. Vi har en avdelning av 350 avdelningar som vi diskuterar här. Vad vi har sett så kan vi inte se att det här är spritt utanför den regionen", säger han.

Mattias Johansson påminner ånyo att avtalet som sades upp med Region Skåne är en liten del av Bravidas totala omsättning.

"Sedan det här hände för två veckor sedan så är det några kunder som har kommit till oss och gjort revisioner och med den information som jag har så har alla varit nöjda hittills", säger Bravida-chefen.

Hur har ni hanterat informationen som uppdagas i den här inspelningen?

"Vi har vidtagit en hel del åtgärder som är adekvata utifrån arbetsrättsliga villkor. Vi har bland annat flyttat avtalet i samband med kunden och vi har låtit andra personer hantera det. Jag vill inte gå in på personalen specifikt men vi har gjort det vi har tyckt att vi kan göra utifrån de regler som finns för vår personal", säger han.

Har någon identifierat personerna på inspelningen?

"Vi kommenterar väl inte det. Regionen säger själva att det är sekretets på detta."

Och ni vill inte uttala er om någon har fått sparken?

"Vi har vidtagit arbetsrättsliga åtgärder utifrån de regler som gäller på marknaden och det vi tycker att vi kan göra. Vi har hanterat det utifrån den informationen vi haft under tidens gång. Efterhand som vi får mer information så agerar vi".

Emanuel Furuholm +46 8 5191 7925

Nyhetsbyrån Direkt


Bravida Holding - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -