USA
SEPARATA OMRÖSTNINGAR KAN ÖPPNA FÖR UKRAINASTÖD (Direkt)

2024-04-16 05:34

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Representanthusets talman Mike Johnson planerar att denna vecka lägga fram separata förslag om stöd till Israel och Ukraina, i ett försök att få till bräckliga koalitioner som kan skynda på vapenförsörjningen till dessa länder.

Det rapporterar Bloomberg News.

Åtgärden skulle kunna lösa upp en långvarig blockering för stödet till Ukraina från republikanska ledamöter, men också snabbt ge mer hjälp till Israel som attackerats av Iran.

President Joe Biden har sedan i oktober framhållit brådskan med mer stöd till Ukraina, och att separera omröstningen skulle kunna underlätta ett godkännande.

De ultrakonservativa inom Republikanerna har hårdnackat motsatt sig mer stöd till Ukraina, vilket stöttas av Demokraterna, medan progressiva där inte velat se mer stöd till Israel utan villkor.

Gruppledaren för Demokraterna, Hakeem Jeffries, sade att han inte fått information som gjorde att han kunde kommentera omröstningarna. Ställningen för Mike Johson har samtidigt stärkts efter uttryckligt stöd från presidentkandidaten Donald Trump på sistone.

Stöd till Taiwan skulle kunna ges i en tredje del, medan en fjärde kan handla om andra nationella säkerhetsåtgärder och beslagtagandet av ryska tillgångar.

En omröstning kan ske på fredag. I februari godkände senaten ett gemensamt paket på 95 miljarder dollar till Ukraina, Israel och Taiwan.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -