REGERINGEN
KOMMER INTE ÄNDRA ROTAVDRAGET PGA REK FRÅN RR (Direkt)

2024-04-16 11:55

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Rotavdraget har haft en relativt stor betydelse för att minska hushållens efterfrågan på svarta hantverkartjänster, men däremot haft en mycket begränsad effekt när det gäller att öka köparnas arbetsutbud och inkomster.

Det skriver Riksrevisionen, RR, i rapporten "Svart på vitt – rotavdragets kostnader och effekter".

"Riksrevisionens övergripande slutsats är att rotavdraget i sin nuvarande utformning inte skapar tillräckligt stora skatteintäkter, genom minskat svartarbete och ökat arbetsutbud, för att motivera statens kostnader för rotavdrag", skriver de.

Nu svarar regeringen, i ett pressmeddelande från finansdepartementet, att de delvis instämmer i Riksrevisionens iakttagelser, bland annat delar de bedömningen om reformens långsiktiga effekt på arbetsutbudet.

Regeringen delar även Riksrevisionens bedömning att rotavdraget bidragit till minskat svartarbete, men anser att värdet av detta underskattas i rapporten.

Riksrevisionen rekommenderar regeringen att minska rotavdraget genom att utforma det så att dess kostnadseffektivitet ökar i förhållande till de effekter som uppnås mot svartarbete, till exempel genom en sänkning av taket i rotavdraget.

"Regeringen avser i dagsläget inte göra några förändringar av rotavdraget med anledning av Riksrevisionens rapport", skriver finansdepartementet.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -