ERICSSON
BRUTTOMARGINAL LJUSPUNKT 1 KV, LITE SÄMRE MIX 2 KV- FC (Direkt)

2024-04-16 09:12

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Ericssons nytillträdde finanschef Lars Sandström lyfter fram bruttomarginalen som en ljuspunkt i det första kvartalet, framförallt inom segmentet Networks.

Det säger han i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

"Det är resultatet av vår kostnadsreduktion, som påverkar omkostnader men även bruttomarginalen. Sedan har vi en bra kommersiell disciplin med fortsatt lönsamma affärer och produkter som vi kan få bra betalt för", säger Lars Sandström.

Bruttomarginalen, exklusive omstruktureringskostnader, ökade till 42,7 procent (39,8) under det första kvartalet. Inom Networks förbättrades den justerade bruttomarginalen till 44,3 procent (40,6).

Kan marginalförbättringen fortsätta under 2024?

"Vi ger ingen guidning för helåret och för det andra kvartalet guidar vi ju för lite lägre marginal (för Networks, reds anm) än under det första kvartalet. Dels hade vi IPR-rättigheter som påverkade under det första kvartalet och det blir det inte på samma sätt under andra kvartalet, dels har vi lite sämre marknadsmix under det andra kvartalet", säger han.

Ericssons guidning för det andra kvartalet är att segmentet Networks marginal kommer att ligga i intervallet 42-44 procent.

Ni talar om en stabilisering i försäljningen under andra halvåret, vad innebär det?

"Om man tittar på andra halvåret ser vi att försäljningsnedgången kan avta, plana ut något eller som vi kallar det stabiliseras."

Ericsson-vd:n Börje Ekholm flaggade också för att en förbättrad affärsmix bör kunna gynna marginalen under andra halvåret.

"Om man jämför med i fjol hade vi då stora utrullningar i Indien och i år kommer Nordamerika att ge positiva effekter", förklarar Lars Sandström.

Finanschefen poängterar också att Ericsson kommer att fortsätta att arbeta med kostnadsbesparingar utöver effekterna av det större programmet som ska spara 12 miljarder kronor.

"En stor del av det paketet kommer igenom 2023 och 2024. Sedan gör vi ytterligare kostnadsreduktioner", säger han.

Ericsson kommer bland annat att göra ytterligare neddragningar, utöver de aviserade personalneddragningarna i Sverige om 1.200 personer, i flera geografier.

Har du någon uppfattning om när ni kan nå målet om en ebita-marginal på 15-18 procent?

"Det är lite tidigt att ge en tidpunkt för det. Det får vi återkomma till", säger Lars Sandström.

Fia Forsman +46 8 5191 7923

Nyhetsbyrån Direkt


Ericsson B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -