BÖRSEN
VISS UPPTINING MED ERICSSON I TÄTEN, OMXS30 -0,9% (Direkt)

2024-04-16 14:15

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsens initiala sättning lättade något strax efter lunchtid på tisdagen, med ett sentiment präglat av geopolitiska spänningar och uppåtgående räntor. Bland svenska storbolag gick dock Ericsson mot strömmen som vinnare efter morgonens delårsrapport.

Vid klockan 14.10 hade storbolagsindexet OMXS30 tappat 0,9 procent till 2.501 med aktier för runt 9 miljarder kronor omsatta på börsen i sin helhet. Ledande Europabörser noterade nedgångar av ungefär samma magnitud.

Telekombolaget Ericsson var ett utropstecken med en uppgång på 6,5 procent i toppen av OMXS30, efter att det justerade ebita-resultatet på 5,1 miljarder kronor slagit analytikernas förväntningar på 2,7 miljarder kronor. Siffran lyftes av en engångsintäkt om 1,9 miljarder kronor, men även exklusive posten var resultatet bättre än Infronts konsensus.

Första kvartalets försäljning var dock svagare än väntat, men vd Börje Ekholm flaggar för stabilisering under andra halvåret.

Klädkedjan H&M gick också mot strömmen med en uppgång på 2,1 procent till andraplatsen i listan. Det var också mot strömmen i sektorn, där så väl spanska Inditex aktie sjönk likväl som ett par av konkurrenterna i Wall Streets förhandel.

Getinge var enda övriga bolag som klättrade till grönt i listan, med en nätt uppgång på 0,3 procent. Den tyska konkurrenten Drägerwerk har släppt preliminära siffror för det första kvartalet 2024. Siffrorna ställs mot vad som beskrivs vara ett starkt jämförelsekvartal. Enligt Carnegie kommer Getinge påverkas negativt i det första kvartalet av samma anledningar som den tyska konkurrenten. Dock är de bakomliggande effekterna bakom Drägerwerks preliminära siffror redan speglade i analyshusets riktkurs för Getinge om 225 kronor.

I botten av listan hittades verkstadsbolagen SKF och Sandvik, mätteknikbolaget Hexagon, värmeteknikbolaget Nibe samt investmentbolaget Kinnevik på nedgångar på strax under 2 procent vardera.

Försvarsbolaget Saab var högt omsatt och även här fanns det analytikerkommentarer att inhämta från Carnegie, som under morgonen sänkte aktiens rekommendation från köp till behåll, motiverat av att den ljusa framtidsutsikten just nu är inprisad i kursen. Aktien sjönk med runt 2 procent.

I rapportväg har även nischbanken TF Bank öppnat sina böcker för det första kvartalet. Rörelseresultatet kom in på 148 miljoner kronor, strax över konsensus från Pinpoint Estimates med 15 bidragsgivare som låg på ett rörelseresultat om 144 miljoner kronor. Nischbanken planerar för en högre organisk tillväxt under det andra kvartalet. Aktien stärktes med 7 procent.

Nyhetsagendan var relativt tunn, men det noterades att Viaplay, enligt Dagens Industri, blir av med tv-rättigheter för två Uefa-fotbollsturneringar till Disney Plus. Aktien vände från en nedgång på runt 7 procent till en uppgång på ungefär 1 procent efter nyheten.

Sedan måndagens börsstängning har investerarna även fått ta del av besked om två kapitalanskaffningar från Ferroamp och Braincool.

Ferroamp, som säljer lösningar för energi- och effektoptimering till fastighetsägare, har genomfört en riktad nyemission på 39,1 miljoner kronor före emissionskostnader. Aktien höjdes 19 procent.

I Braincools fall handlar det om en företrädesemission om 86 miljoner kronor. Teckningskursen ligger på 1:10 kronor per aktie och kan ställas i relation till måndagens stängningskurs vid 1:47 kronor. Aktien föll med 5 procent.

JP Morgan sänker rekommendationen för SSAB till neutral från övervikt. Deutsche Bank har i sin tur sänkt riktkursen till 66 kronor från 90 kronor. Aktien föll 4 procent till 65:28 kronor.

Deutsche Bank har också höjt rekommendationen för läkemedelsbolaget Astra Zeneca till behåll från sälj. Aktien var en av de mindre förlorarna med ett tapp på 0,1 procent.

Nordea har i sin tur sänkt sin rekommendation för Bilia till behåll från köp. Aktien sattes ned 5 procent.

Graf: OMXS30 tisdagen den 16 april

Källa: Infront

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


AstraZeneca - I dag

{point.key}

Bilia A - I dag

{point.key}

BrainCool - I dag

{point.key}

Deutsche Bank - I dag

{point.key}

Getinge B - I dag

{point.key}

Hennes & Mauritz B - I dag

{point.key}

Hexagon B - I dag

{point.key}

Kinnevik B - I dag

{point.key}

NIBE Industrier B - I dag

{point.key}

Nordea Bank Abp - I dag

{point.key}

Sandvik - I dag

{point.key}

SKF B - I dag

{point.key}

SSAB B - I dag

{point.key}

TF Bank - I dag

{point.key}

Viaplay Group B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -