BÖRSEN
ERICSSON TROTSAR NEDGÅNG EFTER RAPPORT, OMXS30 -1,2% (Direkt)

2024-04-16 09:29

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen backade på bred front i den inledande handeln på tisdagen. Sentimentet tyngdes av ökade geopolitiska spänningar i Mellanöstern och fallande omvärldsbörser. Ericsson gick mot strömmen och var en rapportvinnare.

Efter drygt 20 minuters handel hade storbolagsindexet OMXS30 tappat 1,2 procent till 2.493 och aktier för över 2 miljarder kronor hade omsatts på Stockholmsbörsen. Ute på de ledande Europabörserna syntes nedgångar på drygt 1 procent i både Frankfurt, London och Paris.

Ericssons justerade ebita-resultat om 5,1 miljarder kronor lyftes av en engångsintäkt om 1,9 miljarder kronor, men även exklusive posten var resultatet bättre än analytikernas snittförväntningar som låg på 2,7 miljarder kronor enligt Infront. Första kvartalets försäljning var dock svagare än väntat, men vd Börje Ekholm flaggar för en stabilisering i försäljningen under andra halvåret. Marginalprognosen för segment Networks för andra kvartalet slog förväntningarna. Aktien avancerade med 6 procent.

Getingekonkurrenten Drägerwerk har släppt preliminära siffror för det första kvartalet 2024. Siffrorna har kommit in under vad som beskrivs vara ett starkt jämförelsekvartal. Enligt Carnegie kommer Getinge påverkas negativt i det första kvartalet av samma anledningar som den tyska konkurrenten. Dock är de bakomliggande effekterna bakom Drägerwerks preliminära siffror redan speglade i analyshusets riktkurs för Getinge om 225 kronor. Getinge backade med nästan en halv procent till 213:40 kronor.

Bland de mest omsatta bolagen inom OMXS30 sjönk Sinch och Hexagon med drygt 3 procent vardera. Ocykliska bolag klarade sig lindrigare undan i börsnedgången. Astra Zeneca och Essity vek ned med knappt en halv procent vardera.

I rapportväg har även HMS Networks och nischbanken TF Bank öppnat sina böcker för det första kvartalet.

HMS Networks visade både på ett minskat rörelseresultat såväl som en försämrad omsättning. Orderingången sjönk med drygt 30 procent till 473 miljoner kronor i kvartalet. Bolaget ser dock en viss förbättring av orderingången under starten av april. Aktien sänktes drygt 3 procent.

TF Bank redovisade ett rörelseresultat om 148 miljoner kronor i det första kvartalet. Konsensus från Pinpoint Estimates med 15 bidragsgivare låg på ett rörelseresultat om 144 miljoner kronor. Nischbanken planerar för en högre organisk tillväxt under det andra kvartalet. Aktien stärktes med 7 procent.

Största ägaren i kontraktstillverkaren Hanza, Gerald Engström, avböjer omval till styrelsen vid den kommande årsstämman. Bolagets vd Erik Stenfors påpekar i kallelsen att Gerald Engström har meddelat att han kommer att kvarstå som en "långsiktig huvudägare" i bolaget. Aktien sågs ned 1,5 procent.

Sedan måndagens börsstängning har investerarna även fått ta del av besked om två kapitalanskaffningar från Ferroamp och Braincool.

Ferroamp, som säljer lösningar för energi- och effektoptimering till fastighetsägare, har genomfört en riktad nyemission på 39,1 miljoner kronor före emissionskostnader. Aktien höjdes 19 procent.

I Braincools fall handlar det om en företrädesemission om 86 miljoner kronor. Teckningskursen ligger på 1:10 kronor per aktie och kan ställas i relation till måndagens stängningskurs vid 1:47 kronor. Aktien föll med 14 procent.

Carnegie har nedgraderat sin rekommendation för Saab till behåll från köp med en höjd riktkurs till 1.000 kronor från 800 kronor. Aktien trycktes ned över 2 procent.

JP Morgan sänker rekommendationen för SSAB till neutral från övervikt. Aktien föll 4 procent.

Nordea har sänkt sin rekommendation för Bilia till behåll från köp. Aktien sattes ned 5 procent.

Graf: OMXS30 tisdagen den 16 april

Källa: Infront

Magnus Bernet +46 8 5191 7953

Nyhetsbyrån Direkt


AstraZeneca - I dag

{point.key}

Bilia A - I dag

{point.key}

BrainCool - I dag

{point.key}

Ericsson B - I dag

{point.key}

Essity B - I dag

{point.key}

Ferroamp - I dag

{point.key}

Getinge B - I dag

{point.key}

HANZA - I dag

{point.key}

Hexagon B - I dag

{point.key}

HMS Networks - I dag

{point.key}

SAAB B - I dag

{point.key}

Sinch - I dag

{point.key}

SSAB B - I dag

{point.key}

TF Bank - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -