Alpcot Fixed Income ökade 2,14 procent i mars – köpt obligationer i NCC, Husqvarna och Tele2 (Finwire)

2024-04-05 14:11

Fonden Alpcot Fixed Income D SEK steg 2,14 procent i mars. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 3,17 procent. Det framgår av en månadsrapport.

Inledningsvis skriver förvaltarna att den amerikanska ekonomin verkar klara det högre ränteläget utan några större problem hittills.

"Detta har medfört att marknaden som i början av året diskonterade fem till sex sänkningar á 0,25 procentenheter ifrån Fed, istället nu bara prisar in omkring tre sänkningar. Det finns fortfarande en viss risk för att inflationen i kan ta fart igen, men troligen har Powell redan målat in sig i ett hörn och kommer därför sannolikt att fortsätta enligt plan med räntesänkningarna under sommaren och hösten", skriver förvaltarna.

De innehav som bidrog mest positivt till avkastningen var företagsobligationer i LB Baden-Wuerttemberg och Allianz, samt en fond av Ashmore SICAV. Även minskade kreditspreadar och kronans försvagning påverkade positivt.

"Vår vy är fortsatt att det finns möjlighet till fallande räntor i företagskrediter i den kortare delen av yieldkurvan, samt selektivt vissa möjligheter till tajtare kreditspreadar i vissa sektorer. Till exempel i banker, finans och försäkring samt i viss industri som vi har större sektorvikter i."

Vidare har fonden ett seniort innehav i Intrum som man köpt i sekundärmarknaden. Innehavet utgör i dagsläget cirka 3,7 procent av portföljen.

"Den aktuella prisnedgången (icke realiserade) om 16 procent har i skrivande stund alltså påverkat den totala fondens performance negativt med enbart cirka -0,006 procent hittills. Detta innehav kan reduceras eller säljas av helt om det skulle bli aktuellt, då det är mycket likvit och vi har en väldigt liten andel av den totala storleken i denna utgåva. Positivt är att marknadspriset på att försäkra sig mot en konkurs i Intrum (EUR 5år Credit Default Swap) har fallit tillbaka markant den senaste veckan. Det innebär att marknaden i alla fall ser en viss lättnad."

Under mars var man också aktiv på både primär- och sekundärmarknaden och valde bland annat att köpa obligationer i NCC, Husqvarna och Tele2, medan innehavet i Shamran såldes. Man köpte även amerikanska statsobligationer med kortare löptider.

De största innehaven i fondens portfölj vid månadsskiftet var Ashmore Em Markets Sovereign Debt Fund, iShares J.P. Morgan $ EM Corp Bond UCITS ETF och ett obligationsinnehav i Intrum med portföljvikter om 7,30, 5,37 respektive 4,07 procent.

Gällande den geografiska fördelningen stod Sverige för 40,50 procent av portföljen, Europa (exklusive Sverige) för 32,60 procent och tillväxtmarknader för 17,04 procent.

De största sektorerna i portföljen var finans, industrivaror och -tjänster samt fonder med exponeringar om 46,34, 19,29 respektive 12,67 procent.

Den genomsnittliga ränteduration var 2,08 år och den genomsnittliga yielden 7,81 procent.

Alpcot Fixed Income D SEK, % mars, 2024
Fond MM, förändring i procent 2,14
Fond i år, förändring i procent 3,17

Alex Kennegård
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -