BRAINCOOL
KAPITALBEHOV 85-95 MLN KR, RÄTTAR FDA-BESKED (R, NY) (Direkt)

2024-03-25 07:33

(Rättar: intervall i rubrik och lägger till sista stycket)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Braincool har ett kapitalbehov som bedöms uppgå till 85-95 miljoner kronor och som bolaget avser möta med en kapitalanskaffning.

Det framgår av ett pressmeddelande på fredagskvällen, i samband med att bolaget också meddelat att det avskedat och polisanmält sin kommersiella chef, CCO, och före detta vd Martin Waleij.

Det har också framkommit, efter bolaget gått igenom alla pressmeddelanden två år bakåt i tiden, att det krävs en rättning av ett pressmeddelande som publicerades den 29 juni 2023 angående Breakthrough Device.

"Rubriken och inledningen på pressmeddelandet är missvisande. Det står att Braincool erhållit 'Breakthrough Device Classification for new stroke therapy from FDA'. Det korrekta ska vara att Braincool ansökt om 'Breakthrough Device'. Status nu är att ansökan behandlas och det är en pågående process. I övrigt är pressmeddelandet korrekt", skriver Braincool.

Anledningen till avskedet och polisanmälan av Martin Waleij är att Braincool, efter vd-bytet i början av februari i år, uppdagat att han på eget bevåg har genomfört en falsifierad utbetalning, som i själva verket var ett förbjudet lån från bolaget till sig själv som privatperson. Beloppet uppgår till 7,65 miljoner kronor. Händelsen har resulterat i att Martin Waleijs båda optionsprogram är förverkade

Braincool behöver genom kapitalanskaffningen ersätta det planerade kapitaltillskottet från de nu förverkade optionerna som vid lösen i april i år skulle tillfört bolaget cirka 16 miljoner kronor i nytt kapital samt det förbjudna lånet på cirka 8 miljoner kronor, totalt cirka 24 miljoner kronor.

Det krävs även kapital för finansiering av den fortsatta expansionen inom Braincool System.

"Det handlar främst om rörelsekapital, men det kommer även att krävas tilläggsinvesteringar för att ytterligare öka produktionskapaciteten och därmed lönsamheten av Braincool System och dess engångsprodukter", skriver bolaget.

Härutöver finns det kapitalbehov för att förbereda en lansering av Rhinochill System när Cottis II-studien är klar.

Nyemissionen struktureras huvudsakligen som en företrädesemission. Villkoren för nyemissionen kommer att publiceras så snart ett prospekt har utarbetats.

Sex av Braincools största aktieägare, som tillsammans representerar cirka 22 procent av bolagets kapital och röster, uppger att de ställer sig positiva till att teckna aktier.

Kristine Trapp +46 8 5191 7927

Nyhetsbyrån Direkt


BrainCool - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -